KATA adózású édesanyák

GYED, GYES, GYET

Gyakran felmerülő kérdés KATA adózású édesanyák körében, hogy GYED, GYES, GYET mellett milyen lehetőség van a tevékenység folytatására.

KATA-s vállalkozó anyukaként

Előre láthatóan pár hónapig még nem dolgozom CSED után, szüneteltessek?

NEM! Főállású KATA-s vállalkozó édesanya NEM szünetelteti a tevékenységét, hanem MENTESÜLÉS-t kér az aktuális hónapot követő hónap 12-ig. Ha szüneteltetsz, akkor sajnos a biztosítási jogviszonyod is szünetel, és passzív jogon már nem vagy jogosult a GYED-re, mentesülésnél megmarad a biztosítási jogviszonyod.

 

Főállásom van, onnan vagyok GYED-en, tehát a 36 órás biztosítási jogviszonyom meg van, akkor GYED alatt fizethetem a 25.000.- forint KATA-t?

NEM! A 36 órás biztosítási jogviszonyodban nem vagy jelenleg biztosított, az egészségügyi ellátást a GYED miatt kaphatod meg, ezért Te főállású katás vagy ebben az esetben, és 50.000.- forintot kell fizetned.

 

Mikor mentesülhetek a KATA fizetés alól, ha GYED-en, GYES-en, GYET-en vagyok?

Akkor, ha az aktuális hónapban SEMMI gazdasági tevékenységet nem végeztél, azaz nem hirdettél, nem tárgyaltál senkivel, nincs szerződés kötésed, és nem számláztál. Ebben az esetben az aktuális hónapot követő hónap 12-ig a T101E nyomtatványon, vagy az ONYA felületen változás bejelentő lapon kell jelezni, hogy mentesülést kérsz.

Például: 2021. májusban nem végeztél semmi gazdasági tevékenységet, babáztál, ebben az esetben 2021. június 12-ig beküldöd a nyomtatványt, és ha a rendszer jól működik, akkor június 20-án nem írják elő a kötelezettséget.

Ha véletlenül elfelejted beküldeni a nyomtatványt, és előírják a kötelezettséget, akkor utólag is beadhatod a nyomtatványt, nem kell megijedni, utólag törölni fogja a NAV az előírást.

Szüneteltetés vagy mentesülés?

Miért probléma, ha szüneteltetek, és nem a mentesülést kérem?

Mint említettem, nem leszel biztosítási jogviszonyban, azaz

  • passzív jogon nem kaphatod a GYED-et
  • ha szünetelsz nincs biztosítási jogviszonyod, nem vagy jogosult egészségügyi ellátásra, mert a GYED áthidaló ellátás, ha van gyed, van ellátás is,
  • fizetned kell az egészsügyi szolgáltatási járulékot (2021-ben 8.000.-ft),
  • és nem utolsósorban ha még szeretnétek babát, akkor a jogviszony számításnál ez az időszak nem fog beleszámítani, ebben az esetben is áthidaló ellátás a GYED.

Mentesülés esetén ezek a pontok nem számítanak, tehát kapod a gyedet tovább, és nem kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot és mégis kapsz ellátást.

Ha a párom igényelné…

Extra GYED

Én itthon vagyok a babával, úgy gondoljuk anyagilag jobban járunk, ha a párom igényelné az extra GYED-et, mi a teendőnk?

Ebben az esetben megszűnik az anyukának a GYED folyósítása, és ha babázol, és katás is vagy (nincs 36 órás munkaviszonyod), akkor főállású vállalkozó leszel, és mentesülésre nem leszel jogosult, csak szüneteltetésre, de ezt mindig előre kell bejelenteni. Ha szüneteltetsz, akkor fizetned kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!