Nagyon fontos információt írok, kérem mindenki vegye komolyan ezt a figyelem felhívást!!!

Közhasználatban a TB kifejezés van, de a hivatalos neve egészségügyi szolgáltatási járulék, amiről most ismételten szót ejtek! (Kezdő koromban mindig tb-nek hívtam, és az akkori főnököm közölte, annyiszor 100.-forintot kell a kávépénzhez raknom, ahányszor rosszul mondom. 🙂 🙂 Megtanultam gyorsan, de tudom, hogy sokan nem tudják mi a pontos név, tehát használom mindkettőt. )

felhívás hatosagi-igazolvany-tb-kartya

Minden magyar állampolgárnak van TAJ száma, mellyel egészségügyi ellátást tud igénybevenni. A nyilvántartó szervezetnél, Nemzeti Egészségalap Kezelő (NEAK) különböző színekkel látják el ezeket a számokat, aszerint, hogy ki milyen ellátásra jogosult!

 

Előzmény és változás

2020. június 30-ig a nyilvántartás úgy történt, hogy akinek nem volt ellátásra jogosító jogviszonya, be kellett jelentkeznie a NAV-nál a kötelezettség alá, és fizetni. Ha ezt elmulasztotta, akkor az orvosnál tájékoztatták, hogy nincs biztosítás, nem jogosult az ellátásra, úgynevezett “piros lámpás” a taj száma. Ekkor pótolni kellett a hiányosságot, bejelentkezni visszamenőleg, és megoldódott a probléma, nem fizettették ki vele az ellátás árát.

2020. július 1-től változtak a dolgok! Ezután a dátum után a két szervezet NEAK és NAV egyeztetése szerint (erre vártunk már évek óta) nem kell külön bejelentkezni, a NEAK nyilvántartása szerint, a NAV intézi a kötelezettségről szóló kiértesítést, és szedi be a járulékot.

Ez eddig rendben is van. 2020. augusztusában egy miniszteri rendelet alapján, most már NEM a bejelentkezési kötelezettséget figyeli a rendszer. A figyelem a tartozáson van, azaz a kötelezettség ki van-e fizetve, egyenlítve, a rendelet 2021. január 1-től lesz hatályos!

A lényeg az, hogy akinek 6 hónapnál több tartozása halmozódott fel, az ő TAJ számát “barna” besorolás alá teszi a NEAK. Ez azt jelenti, hogy az ellátást ki kell fizetnie, ÉS plusz a tartozását is! És bizony sajnos a sürgősségi ellátásra is vonatkozni fog ez az eljárás! A beteget ellátják, de utána kap egy borsos számlát!

Figyelni kell arra is, hogy aki már régebb óta fizeti a kötelezettséget, 2020. július 1-től másik adónemre (408) és számlaszámra (10032000-06055826) kell utalni! Aki még a régire utal, vezetesse át a július óta befizetett összeget az új adónemre!

Kellemetlen helyzet alakulhat ki, mert a NAV nem vezeti át automatikusan a rossz helyre utalt összeget. Én a héten töltöttem ki egy 2017 átvezetési kérelem nyomtatványt, ügyfélkapun keresztül beküldtem, és 30 nap múlva rendezve lesz az ügyfél adófolyószámlája.

Azért kellemetlen, mert a rendszer azt fogja látni, hogy a 408-as adónemen tartozása lesz, pedig rendesen fizette, csak máshová, és a NEAK automatikusan “barna” besorolást ad a TAJ számnak.

 

Segítség kérés lehetősége – önkormányzattól

Sokan nem tudják, már írtam róla, de még egyszer leírom: aki nem tudja fizetni a kötelező járulékot, keresse fel a lakóhely szerinti kormányhivatalt, és kérjen segítséget! Az önkormányzatok eldönthetik, hogy átvállalják-e a rászorultak fizetési kötelezettségét! Ez nem kötelező számukra, nincs törvényben előírva, ez az ő jogkörükbe van sorolva!

2 féle lehetőségről tudok:

  • 1 évre átvállalják a kötelezettséget egy határozattal, és ez alatt az idő alatt ellátásra jogosult a kérelmező, de nem biztosított.
  • Foglalkoztatást elősegítő támogatásban (FHT) részesülő személynek sem kell fizetnie a kötelezettséget, erről is az önkormányzat határoz.

 

A témában a “Villám kérdések-villám válaszok” szolgáltatás, (15 perc) keretében adok tanácsot.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam