EFO? Megbízási szerződés?

Nézzük meg, melyik miért jó, vagy nem jó!

A Facebook csoportokat, posztokat nézem, és csodálkozva látom, hogy sokan elkezdtek kampányolni az Egyszerűsített Foglalkoztatás (EFO) mellett, ami szerintem nem a legjobb megoldás. 

Értem én a kétségbeesést, értem  a célt, de azért ne csinálj magadnak nagyobb gondot, mint amiben már amúgyis benne vagy!

Egyszerűsített foglalkoztatás (EFO)

Ezt az alkalmazási formát arra találták ki, hogy 1-1 alkalomra, napra legálisan tudjanak foglalkoztatni embereket.

Havonta 15 nap, évente 90 napra alkalmazhat 1 kifizető, tehát több kifizetőnél is lehetsz így “alkalmazás”-ban, de nem érdemes, mert

– ugyan nem kell járulékokat fizetni, de nem is lesz nyugdíjad, és táppénzre sem mehetsz, illetve csak baleseti táppénzre leszel jogosult, ha munkavégzés közben baleset ért,

– ha nincs más biztosítással járó jogviszonyod, akkor fizetned kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2022-ben 8.400.-,

szabadságod sincs, igaz vállalkozóként sincs, itt viszont előfordulhat, hogy a megbízó, kifizető megköveteli, hogy fizikailag is ott legyél,

SZJA előleget sem von a kifizető, és ha összességében eléred évvégére a napi mentesség átlagát, azaz meghaladja az összeg a mentesített határt, akkor évvégén a bevallásban fogod megfizetni az SZJA-t.

A mentesített összeg 2022-ben, minimum 11.960.-/nap, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetén 15 548.-Ft/nap.

Példa: 10 napot dolgoztál az év során összesen, kaptál ezért 200.000.-Ft-ot, ennyi volt a jövedelmed 2022-ben, valamint középfokú iskolai végzettséggel kell  rendelkezned a munka elvégzéséhez. 

Ebben az esetben 15.548.-Ft*10 nap=155.480.- az éves mentesített összeg, de neked 200.000.- volt a jövedelmed, ezért a különbözet után (44.520.-) neked kell évvégén megfizetni a 15%-os adót.

A bejelentést a munkáltatónak kell megtennie, bevallást kell beadnia havonta, és fizetnie kell a napi 2.000.- kötelezettséget, kizárólag nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerzel jogosultságot.

A havi bevallás alapján a NAV elkészíti évvégén az SZJA bevallás tervezetet, melyben ki is számolják a fizetendő adódat.

 

Megbízási szerződés

megbízási szerződés is sok adminisztrációval jár a mukáltató, megbízó, kifizető részéről, viszont neked nagyobb biztonságot, kiszámíthatóságot.

A megbízási szerződés esetében alapból 15% SZJA adóelőleget kell vonniuk a kifizetett összegből. Járulékot attól függően, hogy biztosított leszel, vagy sem. Többek között ezért nem szeretik a munkáltatók, mert figyelni kell ezt az időpontot is.

Ha biztosított leszel, akkor vonják még a béredből a 18,5% TB-t is, be kell fizetni a NAV felé a levont összegeket, és csak a nettót fizetik ki neked. Ha vonnak járulékot, akkor az a nyugdíjba is beleszámít, és a táppénz összegébe is.

A kifizetett jövedelemről bevallást küld a NAV  felé, így a NAV-nak lesz adata az SZJA bevallás tervezethez, azt a bevallási időszakban csak ellenőrizned kell!

Mindkét esetben a munkáltatónak van több adminisztrációs teendője, ezért nem örülnek majd ezeknek az ötleteknek, de úgy gondoltam, jó ha tisztában vagy ezekkel, illetve azzal, hogy miért “kiabálok” egyes csoportokban az EFO ellen.

 

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!