FONTOS KÉRDÉS…

ha vállalkozni szeretnél

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hangzik el az a kérdés vállalkozáson gondolkozóktól, hogy egyéni vállalkozás, vagy alapítsanak céget.

Erről szól a mai írásom.

Egyéni vállalkozás vagy cégalapítás?

Konzultációk során szoktam megkapni kérdésként “mi lenne, ha céget alapítanék?”.

Szerintem kezdőként, vagy olyan tevékenységgel, ahol előre nem látható mekkora bevételed lesz, nem a cégalapítással kell kezdeni.

Nyilván, ha mégis céget szeretnél, akkor el kell gondolkozni nagyon sok mindenen, pl. először is egy komoly üzleti tervet készíteni, de ez nem minden.

Nézzük mi szól a cég alapítás mellett, a leendő vállalkozó szerint:

1. Ha bt-d, kft-d van, úgy gondolod, hogy könnyebben fogsz munkát kapni, mert a céggel jobban kötnek szerződést a megrendelők, mint az egyszerű egyéni vállalkozóval.

Nem ez dönti el elsősorban a megbízónál, hogy köt-e veled szerződést, hanem hogy milyen munkát tudsz kiadni a kezed alól, van-e referenciád a területen.

 

2. El tudsz számolni egy csomó költséget, pl. az ÁFÁ-t is el tudod számolni (ez utóbbi tévedés, részben igaz csak)

Egyéni vállalkozóként is el tudsz számolni költségeket, ha nem vagy átalányadózó.

 

3. Nem kell nagy fizetést adnod magadnak, mert majd az osztalékkal sokkal jobban jársz

Igaz, de ahhoz a bevételednek is jóóóó nagynak kell lennie.

 

4. Lehet alkalmazottad.

Egyéni vállalkozónak is lehet.

 

5. Kisebb a felelősséged – ez tévhit

Illetve csak részben igaz, mert a KFT-ben igaz, hogy korlátolt a felelősséged, de ezt azért egy jogásszal tisztázd le, hogy mit is rejt a jog emögött. Az egyéni vállalkozásban viszont az igaz, hogy az egyéni vállalkozó TELJES magán vagyonával felel minden tettéért.

 

Cégalapítás ellen szól szakember szemszögéből KEZDŐ vállalkozásoknál (nem teljeskörű, csak ami most eszembe jut):

  1. Könnyű megalapítani, de nagyon nehéz megszüntetni
  2. kell alaptőke – BT alapításnál nem kell alaptőke számviteli szempontból, viszont az ügyvéd, könyvelő már alap költségek, KFT-nél 3 millió Ft alaptőke kell, amit 2 éven belül kell prezentálni megfelelő módon
  3. Biztosítási jogviszonyt nem lehet szüneteltetni, ha nincs bevétele a cégnek, akkor is fizetni kell az alap költségeket
  4. A cég pénze NEM A TIÉD, amíg nem számoltál el vele az állam felé. Igen, tudom, hogy sokan simán hozzányúlnak, mert az az övé, de tévedés, nem, nem az övé, amíg nincs bevallás, elszámolás.
  5. Kötelező bankszámla nyitás, költségekkel számolni kell itt is.

 

Ezzel szemben az egyéni vállalkozás mellett szóló érvek, vállalkozás indításkor:

  • egyszerűen alapítható
  • ha nem megy a szekér, lehet szüneteltetni
  • könyvelő, adóntanácsadó itt sem árt, sőt, de nagy valószínűséggel olcsóbb
  • nem kell bankszámla, csak ha ÁFÁ-s vagy
  • a bevételedhez hozzáférsz azonnal, ha KATA-s vagy átalányadozó vagy, természetesen az adók, járulékok (HIPA) befizetése után, a költség elszámolásos SZJA-soknál úgy kell eljárni, mint a cégeknél, csak bevallás, elszámolás után tiéd a jövedelemed.

 

Minden esetben ajánlott adótanácsadót, vagy könyvelőt megkeresni az indulás ELŐTT, egyszeri konzultációt megfizetni, és utána belátásod szerint dönteni!

 

És most 2 példát írok le egyéni vállalkozás vs. cég alapítás témában.

Egy jelenlegi ügyfelem a tavalyi KATA mizériakor keresett meg, és erősen az alvó KFT-jét szerette volna felébreszteni, az átalányadózás helyett. Kértem, egyeztessen a KFT-s könyvelőjével, mielőtt dönt, mert nem tudhattam, a KFT hátterét. Pár nap múlva visszajött, és azt mondta a könyvelője legyen átalányadózó, mert a várható éves 10 milliós bevétele nem elég a KFT működtetéséhez!

 

Másik példa pedig én vagyok.

KATA-s egyéni vállalkozóként kezdtem, tehát nekem is alávágtak tavaly, nagyon fájt, még most is emlegetik a szomszédok, mennyire fájt, én is nagyon magam alá kerültem. Nem csak magam miatt, hanem az ügyfelek, leendő ügyfelek miatt, mit mondjak, hogy segítsek.

Átalányadózó lettem, és bár volt SZJA mentességem, de évvégén már nem volt, dolgoztam is érte rendesen. 😉

Igen, terveztem a cég alapítást, gondolkoztam, hogy maaaaajd, egyszer, nem kell kapkodni, idén a 2. félévre terveztem. De aztán februárban azt vettem észre, hogy “baj” lesz, ha nem lépek, és elvesztem az alanyi adómentességemet.

Léptem. Majdnem napra pontosan (1 hónappal korábban) 3 évre az egyéni vállalkozás mellé jött a KFT alapítás alapos átgondolás után. Tehát nem rögtön, volt ennek egy görbéje, szóval csak azt szeretném mondani, NE KAPKODJ!!!!

Ez a vállalkozás során MINDIG igaz, NE KAPKODJ!!!

 

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉