TB, azaz…

... egészségügyi szolgáltatási járulék

Mint minden évben, idén is emelkedett a fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege.

 

 

Mennyit kell fizetni idén?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2023. január 1-től 9.600.-/hónap, illetve 320.-/nap. Amennyiben nem egész hónapban kell fizetni ezt a járulékot, akkor napra kell arányosítani a fizetendő összeget.

 

Ezt az összeget mindig a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni a 10032000-06055826 bankszámlaszámra, a közlemény rovatba az adóazonosító jelet fel kell tüntetni!

A NAV és NEAK ügyintézői egyeztetnek. A NEAK (Nemzeti Egészségalap Kezelő) hivatal látja az adatszolgáltatások alapján, hogy kinek kell fizetnie ezt a járulékot, átadja (elvileg) a NAV-nak, mely hivatal kiértesíti azokat, akiknek ezt fizetni kell! Sajnos a rendszerben több havi elmaradás tapasztalható, ezért érdemes figyelemmel kísérni azoknak az adófolyószámlát, akiknek nincs biztosítási jogviszonyuk. 

Ha tudod, hogy neked fizetni kell(ene), de nem kaptál értesítést a NAV-tól, akkor érdemes utánajárni, mert az nem elég, hogy fizeted ezt az összeget, a kötelezettséget elő is kell írni ahhoz, hogy lásd, lássuk, a hivatal nyilvántartásba vett. Ha csak fizeted, attól még az egészségügyi intézményben nem látják, hogy te fizetsz, nem látják a NAV nyilvántartását, tehát előfordulhat, hogy azt mondják nem adják kedvezményesen az ellátást, gyógyszert. Ez még az enyhébb eset, de előfordulhat, hogy még a gyógykezelést is kifizettetik veled.

A napokban küldi a NAV a csekkeket, akikről már van információja. 

Előfordul az is, hogy még mindig azt hiszik, hogy nincs biztosítási jogviszonyod, és még mindig előírják a kötelezettséget, ilyenkor szintén utána kell járni. Nem könnyű, mindenkinek fel kell(ene) nőni ezekhez az ügyintézésekhez, legalább annyira, hogy a saját ügyében tisztán lásson. Mivel a hivatalok nem mindig állnak a helyzet magaslatán, neked, nektek kell figyelni!

 

Amennyiben kezdő könyvelő vagy, illetve még nem foglalkoztál egyéni vállalkozókkal, akkor ilyen és ehhez hasonló esetekről is kapsz bővebb információkat, eligazításokat a “Mentorprogram könyvelőknek” szolgáltatásomban, melynek következő indulása 2023. március 6-án lesz.

 

Konzultáció, könyvelés

Adótanácsadóként, mérlegképes könyvelőként vállalok egyéni vállalkozóknak konzultációt, illetve könyvelést.

Új ügyfelek esetében először ajánlott konzultálni, hogy együtt tudunk-e a jövőben dolgozni, tudok-e segíteni neked, téged érintő kérdéseket tudunk megbeszélni.

30 perces konzultációt a gombra kattintva már tudsz rendelni!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó? Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉