Egészségügyi szolgáltatás járulék…

...kötelezettség

Ezt a kötelezettséget azoknak kell fizetni, akiknek nincs semmilyen biztosítási jogviszonyuk!
A képen látható összegek 2024. január 1-től érvényesek a NAV honlapján találhatóak.

 

(2023-ban érvényes összegek: 9.600.-/hónap, és 320.-/nap)

A következőkben azt nézzük meg, hogy kikre vonatkozik ez az állításom.

Gyakori kérdés szokott lenni, kiknek, mikor és hogyan kell ezt a kötelezettséget fizetni.

Nézzük egyszerűsítve, kinek kell:

– Idén érettségizett, befejezte tanulmányait (OKJ képzés, egyetem) ÉS tanulmányait nem folytatja, nem helyezkedik el, nem vállalkozik, mert pl. készül a következő felvételire, otthon tanul. A tanulói jogviszony október 31-ig érvényes, ezután 45 napig passzív jogon jogosult az egészégügyi ellátásra, ami december 15-én jár le. December 16-tól lesz kötelezett, erről a NAV értesíti az adózót, és először január 12-ig kell időarányosan fizetni. (Idén -2023-ban – a napi díj 320.-/nap)

Alkalmazott voltál, és nem tudsz elhelyezkedni 45 napon belül (ha alkalmazott voltál, de mellette másodállású egyéni vállalkozó, akkor nem kell, mert automatikusan főállású egyéni vállalkozó leszel, hacsak nem szüneteltetsz).

– GYED-et apuka veszi igénybe (extra-GYED), de anyuka van otthon a gyerekkel, akkor is fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Főállású egyéni vállalkozó vagy, és szünetelteted a tevékenységet, és nincs más biztosítási jogviszonyod, akkor az első szünetelő naptól fennáll a kötelezettség.

A jogviszonyokat a NEAK (volt OEP) tartja nyilván, és tájékoztatja a NAV-ot, kinek kell fizetni. Ezután a NAV értesíti ki az adózót végzéssel, hogy előírták a kötelezettséget, és mikortól, mennyit kell fizetni.

 

Ha külföldre költözöl, vagy ott tanulsz, akkor ne felejtsd el, hogy a NEAK felé bejelentési kötelezettséged van, mert két helyen nem lehetsz biztosított, tehát ha külföldön ellátásra jogosító jogviszonyod van, akkor itthon nem fizethetsz egészségügyi szolgáltatási járulékot, azért, hogy ha haza látogatsz, kedvezményesen lássanak el. 

 

Nem kell fizetni egészségügyi szolgáltatási járulékot, azoknak az anyukáknak sem, akik anyasági ellátást (GYED, GYES, GYET, GYOD) kapnak, valamint fht-ben, azaz foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőknek sem.

Munkanélkülire jogosult volt alkalmazottnak, szoktam javasolni, hogy nem kell rögtön szaladni a hivatalba, mert a 45 napos passzív időszak alatt lehet állást keresni, és egészségügyi ellátásra is jogosult, majd kap 3 havi munkanélkülit és utána megint ketyeg a 45 napos passzív időszak, így előfordulhat, hogy fél évig sem kell a járulékot fizetni.

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉