Iskoláztatási támogatás – családi pótlék

Középiskolai tanulmányaikat idén befejező tanulók szüleinek iskoláztatási támogatásra (családi pótlékra) jogosultsága 2020. június 30-ig tartott. Az utolsó ellátás folyósítása július elején megtörtént.

Az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség teljes időtartamára, valamint a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a 20. életévét, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. életévét betölti.

Családi adókedvezményt is csak 6 hónapra, azaz amíg ellátást kaptak, addig lehet igénybevenni!

család, iskoláztatás

Közoktatásban folytató tanulmányok esetében szeptemberben visszamenőleg lehet igényelni az elmaradt ellátást. Az iskolától kell kérni igazolást a tanulói jogviszonyról, melyet a Magyar Államkincstárhoz kell eljuttatni és újból meg kell igényelni az ellátás folyósítását. Már sokszor jeleztem az ügyfélkapu regisztráció hasznosságát, ebben az esetben is lehet intézni interneten keresztül az igénylést.

Felsőoktatásban folytatandó tanulmányok esetén már nem jár az iskoláztatási támogatás! Ebben az esetben csak akkor van dolga a szülőnek, ha van kisebb testvér, aki után még jogosult az ellátásra. Az egyetemista gyermek csak beszámít a gyerek létszámba, utána már nem jár, viszont a kisebb gyermek után magasabb iskoláztatási vagy nevelési támogatás jár.

Családi (iskoláztatási-, illetve nevelési támogatás) pótlék jogosultság esetén érvényesíthető a családi adó- és járulékkedvezmény. Például egyetemista gyermek figyelembevételét nem kérik a magasabb családi pótlék megállapításánál, de mivel jogosult lenne a magasabb ellátásra a szülő, ezért beszámítható a kisebb gyermekre vonatkozóan az adókedvezmény.

FONTOS, hogy a tanulói jogviszony megszűnik júniusban, de az egészségügyi ellátásra jogosultság 2020. december 15-ig megmarad, erről írok majd 2020.08.03-ai blog cikkemben, mert erről nem lehet eleget beszélni, írni. 🙂

Heti hírlevél feliratkozás

Facebook csoport