Megtakarítás…

...befektetés

Mi a különbség a befektetés és a megtakarítás között? Mit kell(ene) átgondolnod minél hamarabb?

MEGTAKARÍTÁS

Amikor hosszú távon gondoljuk végig mit szeretnénk kezdeni a már adózott pénzünkkel, akkor megtakarításon gondolkozunk, ilyenkor “sok kicsi sokra megy” elven apránként gyűjtögetsz a meghatározott célra.

Hosszú távról akkor beszélünk, amikor minimum 10 évre szeretnénk, akarjuk a pénzünket félretenni, kamatoztatni. Ilyenek pl.:

    • életbiztosítások
    • nyugdíjbiztosítások
    • gyermekeink jövőjéről gondoskodás.

Ezekről IS szó van, amikor arról beszélünk, hogy a 2023. július 1-e után kötött szerződések esetében új adót vetnek ki. A jelenlegi tudásunk szerint “csak” annyi változás van, hogy 13% szociális hozzájárulási adót (SZOCHOT) is fizetni kell az SZJA mellé a hozam után, HA 10 évnél előbb felmondod a szerződést. Ez a szabály eddig is meg volt, hogy ha a megtakarítást előbb szünteted meg, akkor meghatározott adót, azaz SZJA-t kellett fizetni.

Ha július 1-e előtt kötsz ilyen szerződést, akkor a jelenleg érvényben lévő szabály él, azaz “csak” SZJA-t kell fizetned idő előtti megszüntetéskor.

 

BEFEKTETÉS

Befektetés rövid, pár hónapra, 1-2 évre szóló “hitelezés” a kibocsátónak. Jelenleg az állampapírokat ajánlja a kormány, mert annak hozama adó,- és szochomentes (jelenleg 😉 ). Tulajdonképpen az állampapír vásárlással a pillantnyi hiányt próbálják pótolni. Jelenleg jó kamatot adnak ezek, DE kérdés az, hogy amikor lejár megkapod-e, illetve a befektett összegedet teljesen visszatérítik-e.

Tehát ha most van egy nagyobb összeg, amit tudsz nélkülözni, és a hozam után nagyobb kamatot szeretnél kapni, akkor a befektetés jó lehet.

2 év múlva lejáró állampapírt vagy újra befektetsz, vagy kötsz megtakarítást akkor, de ha akkor kötöd, akkor már az új adóval is számolnod kell, ha nem teljesíted a hosszú távú megtakarítást.

Persze ez a plusz adó csak akkor plusz, ha előbb bontod fel a megtakarítási szerződésedet, mint a kötéstől számított 10 év, ha utána, akkor a jelenlegi szabályok szerint sem SZJA, sem SZOCHO fizetési kötelezettség nincs.

Mit gondolsz?

Érdemes beszélgetnünk erről?

Ha úgy gondolod, van miről beszélnünk, akkor keress bátran, konzultáljunk, hogy utána még tudjál 1-2 napot gondolkozni, és ne csússzál ki az időből!

 

Ha érdekel a konzultáció, akkor az adotanodaugyfelszolgalat@outlook.com címre írj kérlek!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉