VISSZATÉRÍTÉS….

...CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY

Figyelem a különböző közösségi oldalakat, és látom, sokan keverik a visszatérítést és az adókedvezményt. Nem csodálom, de öntsünk tiszta vizet a pohárba!

NE keverjük!

Legfontosabb különbség, hogy az SZJA visszatérítés egyszeri (eddig legalábbis úgy néz ki), és “automatikus“. Nem véletlenül tettem az automatikus szót idézőjelbe.

Egyre több kollégától hallom, hogy az egyéni vállalkozók úgy értelmezik, hogy ez nekik is JÁR, és automatikusan ki fogja utalni a NAV neki február 15-is az összeget. Kérdem én, milyen összeget is? KATA-snál látják, hogy mennyit fizetett be, de nem katásnál bizony be kell adni bevallást, elszámolni a bevétellel, és visszaigényelni HA van mit!

Csak annak a szülőnek automatikus, aki a családi pótlékot kapja, a másik félnek nem, neki be kell(ene) adni a VISSZADO nyomtatványt + a bevallást is ellenőrizni, kiegészíteni, tehát mint eddig az SZJA tervezetnél, lehet bele kell nyúlni. Azzal, hogy beadod a VISSZADO nyomtatványt, még nem vetted le a bevallás terhét a válladról, maximum, ha szerencséd van, kicsit könnyítettél rajta. 

Ha nem adod be a VISSZADO nyomtatványt, akkor a jelenlegi ismeretek szerint a bevallásban fogod tudni érvényesíteni a visszatérítést!

 

Családi adó kedvezmény gyerekek számától függ, sávosan van kedvezmény, és ha nem egész évben voltál jogosult a kedvezményre, akkor arányosítani kell a kedvezményt.

A visszatérítés esetében független, hogy hány gyereket neveltek a családban, ha egy napig jogosultak vagytok rá, akkor jár, és a bevallásban is tudjátok érvényesíteni, nem kell arányosítani!

 

Élettárs esetében családi adókedvezményt MEGOSZTHATJÁTOK évvégén akár vagytok jegyezve az Élettárs nyilvántartásba, akár nem! Visszatérítésnél csak akkor kapja meg az élettárs az összeget, ha van legalább 1 közös gyerek, vagy minimum 1 éve nyilvántartásba vettek, mint élettárs, ha nincs, akkor nincs visszatérítés.

FONTOS, hogy a családi pótlékra jogosult szülő NE az egyedülálló szülőnek járó magasabb családi pótlékot igényelje. (Bővebben erről ITT olvashatsz! )

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉