Erre figyelj…

... ha egyedülálló szülő vagy!

Az utóbbi napokban többen kerestek privátban, hogy mi a helyzet ha valaki egyedülálló, akkor milyen lehetősége van a visszatérítés igénylésére. 

Emelt családi pótlékot kapsz, mert egyedülálló vagy

Szakmai fórumokon is téma volt a héten, és többeket érint, hogy ha valaki egyedül neveli a gyermekét, gyermekeit, akkor emelt családi pótlékra jogosult, illetve igényelheti. Ez azt jelenti, hogy ha ezért magasabb családi pótlékot kapsz, akkor

– egyrészt a családi adókedvezményt nem oszthatod meg, tehát csak te veheted igénybe,

– másrészt a 2021. évre ígért SZJA vissztérítés esetében csak te veheted igénybe, élettársad nem!

Nagyon figyelni kell, hogy az egyedülálló szülőnek járó családi pótlékot tényleg csak akkor és addig igényeld, amíg egyedül neveled gyermeke(i)det, utána, ha már van házastársad, élettársad, akkor már nem, mert nem vagy rá jogosult, és főleg különböző kedvezményektől estek el, ami pedig jár(hat)na.

 

Megoldás, ha már nem vagy egyedülálló:

Magyar Államkincstárnál be kell jelenteni, mikortól nem vagy egyedülálló szülő, határozatot fogsz kapni, melyben megírják mennyit kell visszafizetni, amit jogosulatlanul vettél fel. Megéri ezt megtenni, mert pár ezer forintot visszafizetsz, viszont az adó kedvezményeknél jóval többet tudsz, tudtok érvényesíteni!

 

Hogyan jelentsd be ha megszűnt az egyedülállóság?

Töltsd ki a “Nyilatkozat az egyedülállóság megszünése”-ről a mellékelt nyomtatványt, és ha házasság miatt szűnt meg a jogosultságod, akkor a házassági anyakönyvi kivonatot is mellékelni kell. E-papíron be tudod adni, ha kell valami még, akkor értesítenek email-en, és elég hamar rendeződnek a sorok.

 

Egyik ügyfelemnek októberben csináltam meg, jött a határozat, visszafizette ami a határozatban volt, és már az októberi családi pótlékot jó összeggel kapta meg novemberben.

 

Word-ben: Egyedülállóság megszűnésének bejelentése

Pdf-ben: Egyedülállóság megszűnésének bejelentése

Kérdésed van?

Segíthetek?

Hamarosan, december elejétől megújul a szolgáltatásaim rendelésének menete, és közvetlenül bankkártyával is tudsz majd fizetni, illetve több újdonsággal készülök, amik már a 2022-es adóévre szólnak majd.

Addig is nézz körül milyen szolgáltatásaimra lenne szükséged!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉