Az örök kérdés: kell-e az egyéni vállalkozónak könyvelő?

Döntsd el!

Ezt csak és kizárólag maga a vállalkozó, azaz te tudod eldönteni!
Én, mint könyvelő, adótanácsadó hiába mondom, hogy kell, mert nem hiszed el, vagy úgy gondolod, hogy a díjak aránytalanul vannak kialakítva, mert ezek

– “csak 1 perces feladatok”;

– “neked csak 1 gombnyomás” és társai.

A mai cikkben, szeretném a mi oldalunkról bemutatni, hogy pl. én mit tartok szem előtt egy-egy díj kialakításakor, és több kolléga is ehhez hasonlóan gondolkozik.

KATA-s maradsz? Adózási módot kell váltanod?

 

“KATA-snak nem kell könyvelő!” Hányszor hallottuk az elmúlt közel 10 évben? Rengetegszer. És igen, nagyon sokan elhitték, és igen, volt, amikor valóban nem kellett, mert annyira egyszerű volt az elszámolása a vállalkozásnak, mint egy faék.

Aztán jöttek elő az apróbb gondok, problémák, hogy jé, ezt sem csinálta meg a vállalkozó, és azt sem. Az internet mindent elbír alapon elszaporodott az önsegítő körök száma. Előfordult, hogy ott is voltunk, szakemberek, próbáltunk segíteni INGYEN, de ugye mi is emberek vagyunk, tévedhetünk, és amit ingyen írunk, mondunk, arra nem szól a felelősség vállalásunk.

Amikor még NAV-os voltam, és jött az ügyfél, hogy azt hallotta, már tudtam, hogy a facebookon való tájékoztatást kell helyre tennem, akkor már ugye volt felelősségem, de nem volt az, hogy ha rosszul mondtam valamit, akkor elővettek volna, hogy hülyeséget beszélek.

 

A bevétel nyilvántartás viszonylag egyszerűen ment a KATA-snak, voltak segédprogramok, mellette mini ügyfélszolgálatok, akik segítettek, ami belefért a kedvező havi díjukba, tehát azért volt már szakmai segítség a háttérben, aki minimális öszeget szívesen áldozott rá, de konkrét könyvelőre még mindig nem volt szüksége sokaknak, sokat tudtak spórolni, és el is kényelmesedtek a katások.

A katásokra az volt a jellemző, hogy elkönyvelgettek maguknak, és amikor esetleg kaptak valami levelet a NAV-tól, akkor kicsit összerándult a gyomruk, és kerestek gyorsan valakit aki elvállalja, és segít az adózót az infarktustól megmenekülni. Volt akinek ennyi elég volt, és nem kellett több tízezer forintot kifizetni ÉVES szinten, hanem fizette az eseti díjat.

 

Könyvelés? Rendelkezésre állás? Mindkettő?

 

Véleményem szerint a klasszikus KATA-snak ha nem is könyvelőre, de tanácsadóra, szakmai segítőre biztosan szüksége volt, vagy jó lett volna ha lett volna.

Átalányadózóknál úgy gondolom ez a szemlélet már nem elég! És nem azért, mert a könyvelők, tanácsadók ebből akarnak meggazdagodni, hanem azért, mert ez nem “csak”

– egy nyomtatvány beadásáról

– egy kis segítségről,

– egy kis könyvelésről szól, hanem komplex szolgáltatást nyújtunk.

 

Leírom pár mondatban, hogy miről van szó, hogy ne csak azt lásd, hogy mekkora költséged lesz a könyvelő, ami/aki eddig esetleg nem volt. Aki most azzal szembesül, hogy a könyvelő “nyomul”, hogy szükség van rá, nem gondol bele, mit csinálunk MÉG a könyvelésen kívül, mert rendelkezésre is állunk, pl. az alábbi ügyekben is:

1. “Csak egy kérdésem van, biztos gyorsan tudsz válaszolni!”

2. “Ráérsz 30 percet konzultalni?”

3. “Jaj, kell egy igazolás, kérd már le légyszi!”

4. “Jött valami a navtol, nézz utána mit akar (legyszives)!”

5. “Rám vonatkozik ez és ez a rendelet?”

6. “Táppénzt kellene igényelni, alkalmazottam van, hogyan kellene számfejteni, mi az a bevallás, miért kell még ezzel is szórakoznom?”

Igen, ezeket és még sok mindent a könyvelő megcsinálja a könyvelésen kívül az adott díján belül. A munkavállaló után a bérszámfejtés már külön tétel, az általában nincs benne a könyvelési díjban!

Tehát amikor hallasz egy árat, gondold végig, mi minden van ebben, illetve kérdezz rá a könyvelőnél. Az is lényeges, hogy a könyvelőd NE A TE ÜGYFÉLKAPUS felhasználóneved alatt dolgozzon!

Úgy gondolom, hogy azzal is felelősséget vállalunk munkánkért, illetve meghatalmazást kapunk az ügyféltől valamint szerződést kötünk.

 

Konzultáció

Augusztusban is folyamatosan tartok 30 ill. 60 perces konzultációkat! A szabad időpontokat ITT tudod megnézni, amennyiben foglalsz időpontot, akkor tudom csak jóváhagyni, ha megrendelted a szolgáltatást!

A konzultációkat az alábbi gombra kattintva tudod megvásárolni, megrendelni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!