Adószámos magánszemély…

... NEM vállalkozási forma

Az utóbbi napokban ismét egyre többen az adószámos magánszemélyes “vállalkozási formá”-ról érdeklődnek a különböző fórumokon.

Aki ismer engem, tudja, hogy kézzel-lábbal tiltakozom ez ellen a forma ellen, több okból kifolyólag. Lehet írtam már erről egy cikkben, de most csak erről fogok írni miért nem jó ez az elgondolás.

Eredetileg az őstermelőknek és az ingatlan bérbeadáshoz vezették be ezt a formát. Az ingatlan bérbeadáshoz már 2013 óta nem kell adószámot kiváltani, és az őstermelők jogviszonya is átalakult 2020 körül.

Értem én, hogy miért ezt szeretnék sokan, de úgy gondolom, hogy sok esetben sokkal jobb választás, ha leülsz egy szakértővel beszélgetni a lehetőségeidről. Nagyon ritka, hogy szájhúzva elfogadom egy-egy ügyfélnél, hogy így kezdjen neki a vállalkozásának.

Tudom, és ezért nagyon morcos is vagyok, hogy a NAV ügyfélszolgálatán előszeretettel ajánlják ezt a formát, de ha esetleg egyszer ellenőrzésre kerül sor, akkor nem lesz felelőse, hogy ki ajánlotta ezt.

Problémák, amiket szoktam mondani főbb érvnek:

  1. Amikor tanultam az adótanácsadó képzésen, ez a mondat maradt meg bennem a legjobban: adószámos magánszemélyként nem végezhet RENDSZERES GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET az adózó. Oké, és mi a “rendszeres gazdasági tevékenység”? Van egy rossz hírem, erre a NAV-nál sincs pontos definicó. 😐
  2. Ha nincs biztosítási jogviszonyod, munkaviszonyod, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned (2023-ban ez 9.600.-Ft), és az így szerzett bevételedből számított jövedelmed után nem leszel munkanélkülire,táppénzre, anyasági ellátásra és nyugdíjra jogosult.
  3. Nem csak SZJA-t kell fizetned a jövedelmed után, ezt IS elfelejtik mondani a NAV-nál, hanem 13% SZOCHO-t (szociális hozzájárulási adót).
  4. SZJA bevallást kell készítened a bevételedről, ez nincs benne a NAV által készített tervezetben.
  5. A megrendelők egyre inkább nem fogadják el az adószámos magánszemély által kiállított számlákat. Az adószámot tudják ellenőrizni, tehát hiába mondod, hogy van adószámod, ha nincs benne a nyilvantarto.hu oldalon lévő adatbázisban, akkor nem fognak szóba állni veled. Ebben az adatbázisban csak az egyéni vállalkozók vannak benne.

Úgy gondolom ezek elég erős érvek, amikre lehet nem is gondoltál. Ha van 36 órát elérő biztosítási jogviszonyod, vagy GYED-en, GYES-en, GYET-en vagy, akkor főleg nem ajánlott ez az adózási forma. Van sokkal jobb, és még az sem kizárt, hogy nem is kell fizetned adót, járulékot, ha nagyon kevés a bevételed, míg az adószámos magánszemélyes megoldásban simán fizetned kell!

Anyasági ellátás mellett vállalkoznál, akkor neked készült egy INGYENESEN letölthető e-book, amiről a gombra kattintva tudsz információt kapni.

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉