Tudod hogyan kell elkészíteni a bevallást, ha…

...biztosítási jogviszony változása volt a negyedévben?

A biztosítási jogviszony változása a negyedév folyamán számos teendőt és odafigyelést igényel a vállalkozók részéről.
Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire kell figyelned, ha főállású, másodállású egyéni vállalkozóként, vagy szüneteltetett jogviszony esetén kell elkészítened a negyedéves bevallásodat.

Főállású és másodállású egyéni vállalkozó IS voltál a negyedévben

A negyedéves bevallás során a a bevételeid alapján meg kell állapítani a negyedéves jövedelmet és a fizetendő járulékokat. Fontos betartani a határidőket és pontosan kitölteni a bevallást, hogy elkerüljük a büntetéseket, de főleg a javítással járó mérgelődést.

Először is, gyűjtsd össze az összes bevételi számlákat, bevételeket és költségeket igazoló iratokat. Ezután számold ki a fizetendő járulékokat, ha kell személyi jövedelemadó összegét, és töltsd ki a megfelelő nyomtatványt.

Főállású vállalkozóként különösen fontos, hogy pontosan nyilvántartsd a bevételeidet és kiadásaidat, hiszen ezek alapján kell megállapítanod a fizetendő adókat és járulékokat. Átalányadózó egyéni vállalkozók a költség számlákat nem tudják elszámolni, de tévhit, hogy nem kell gyűjteni azokat! Ne feledd, hogy a főállású vállalkozóknak több adó- és járulékkötelezettségük van, mint a másodállásúaknak.

Ha másodállású vállalkozó vagy, ügyelj arra, hogy az adózási szabályok eltérőek lehetnek. Például, a főállásodban szerzett jövedelmet és az abból származó járulékokat is figyelembe kell venned a bevallás során, azaz figyelni kell az úgynevezett göngyölítés módszerre, nem csak egyszerűen írjuk be random az összegeket.

A bevallás kitöltése közben számos kérdés merülhet fel, például mely költségek számolhatók el, vagy hogyan kell helyesen kitölteni egy adott mezőt. Javasolt a részletes útmutató használata és, ha szükséges, szakértő vagy adótanácsadó véleményének kikérése.

Rendszeresen frissítik az adóügyi szabályokat, így mindig tájékozódj a legfrissebb változásokról. Ez különösen fontos a negyedéves bevallás előtt, hogy biztosan helyes információkat adj meg.

Ha szüneteltetnéd a vállalkozásodat, bejelentési kötelezettségeid vannak az adóhatóság felé. Ide tartozik az adóbevallási és járulékfizetési kötelezettségek megfelelő kezelése, figyelni kell arra, hogy ha főállású egyéni vállalkozó vagy, akkor idéntől megváltoztak a szünetelés szabályai! 

A megfelelő bevallás elkészítése és a határidők betartása kulcsfontosságú az esetleges büntetések elkerülése érdekében. Mindenképp kérj szakértői segítséget, ha bizonytalan vagy valamiben.

Az online adóhatósági rendszerben lehetőséged van visszanézni a korábban beküldött bevallásokat. Ez különösen akkor hasznos, ha ellenőrzés alatt állsz vagy önellenőrzést kell beadnod.

A folyamatos tájékozódás segít abban, hogy mindig naprakész legyél a jogszabályokkal kapcsolatban. Emellett használd ki a bevallás készítést segítő lehetőségeket, hogy bármilyen kérdéssel vagy problémával időben foglalkozhass.

A 2024. július 08-án tartott workshopon ezekre a kérdésekre is választ kapsz, illetve gyakorlati segítséggel készítheted el a bevallásodat, még időben!

 

A workshop kb. 2 órás lesz és videó felvétel készül róla, melyet minden résztvevő megkap!

FONTOS! NEM könyvelni tanulsz meg itt, hanem a KÖTELEZETTSÉGED teljesítésében segítek!

Érdekel hogyan segítek? Kattints a gombra, és olvass bővebben róla!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉