Igen, 2022. május 20.

SZJA bevallás határideje

Nem újdonság, viszont most egy rendkívüli évet zárunk ugye a Nagy adóvisszatérítéssel. Hónapok óta erről beszélünk, meg hogy minél hamarabb intézed, annál hamarabb kapod a még visszajáró pénzedet.

Most 2 fontos dologra szeretném felhívni figyelmedet!

1. Ha nem kaptad meg a pénzt, pedig beadtad már a bevallást

2. Ha elérkezik a határidő, és nem lett beadva a bevallás

1. Beadtad a bevallásodat, de nem kaptad meg a pénzt...

Különböző fórumokon olvasom, hogy többen írják “Beadtam a bevallásomat, könyvelő adta be, de nem kaptam meg a pénzemet, eltelt már x nap”.

1. Tisztázzuk! A kiutalási határidő 30 nap, és nem 15 nap! Az, hogy a pénzügyminiszter úrnak márciusban volt egy ajánlása, hogy 15 napon belül utalják ki a pénzt, ez nem rendelet, nem törvény, nem jelent meg a Közlönyben, tehát csak egy ajánlás volt. Megjegyzem, nagyon sokan tényleg jóval hamarabb megkapták az adó kedvezményt, visszatérítést, igazgatóság függő is volt.

2. Ha eltelt a 30 nap, vagy csak idegesít, hogy miért nem kaptad meg, akkor mielőtt bemész a NAV ügyfélszolgálatra előtte nézd meg, hogy jelölted-e, hogy visszakéred a pénzt. Elvileg figyelmeztet a rendszer, hogy ha nem jelölöd, hogy bent marad a pénz, de ha elkerüli a figyelmedet, akkor tényleg bent marad. 

ANYK keretprogramban kitöltött, beadott 2153-as nyomtatványon így kellett jelölni….

 

eszja felületen pedig így:

 

Ha bent marad, akkor sincs semmi veszve, mert ki tudod kérni az ATVUT17 nyomtatványon, amit elektronikusan, illetve ha nem vagy egyéni vállalkozó, akkor személyesen is leadhatod a NAV ügyfélszolgálatán, vagy postán beküldheted. Itt viszont a benyújtást követő 30 nap múlva utalnak, ha postán kéred, akkor meg még +3-4 nap a 30 nap után.

2. Határidőig nem csináltál semmit

Január közepe óta lehet beadni a 2153-as nyomtatványt, rengeteg idő volt, hogy időben be lehessen adni. A könyvelők, adótanácsadók májusban már nem tudnak a bevallásokkal teljes erőbedobásssal foglalkozni, mert van sok más, ezért kérem senki ne sértődjön meg a kollégákra, és rám sem, ha azt mondjuk, hogy már nem megy, nem tudjuk beadni, akkor sem, ha több tízezer forintot fizetsz!

 

Megnyugtatok mindenkit, hogy akinek van tervezete, és NEM egyéni vállalkozó, lesz bevallása.

Más kérdés, hogy jó-e, illetve lehetne-e még szépíteni a számokon, a visszaigénylésnél. Amennyiben kicsúszol az időből, és május 21-én 00:01 perckor szeretnéd beadni az alap bevallásodat, az nem fog sikerülni, ha a tervezet bevallássá alakult. Ebből sok hiba szokott lenni. Május 21-től már önellenőrzést kell beadni! 

Nem azt mondom, hogy az önellenőrzést helyezd szemed elé, de nem dől össze a világ, ha május 20-ig nem adod be a bevallást, önellenőrizni 5 évig lehetséges majd.

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉