Új év…

...újra adóelőleg nyilatkozatok

Mint minden év elején téma az adóelőleg nyilatkozat tétel a munkavállalóknak, SZJA adóelőleget fizető egyéni vállalkozóknak.

Idén egy újdonsággal is találkozhatunk 3 nyilatkozat esetében, erről lesz ma szó, a többiről, ahol nem voltak változások a következő cikkben.

Mi az újdonság 3 nyilatkozatban?

Három nyilatkozatnál lehetővé tették, hogy csak egyszer, úgynevezett folytatólagossággal lehessen nyilatkozni az évközi adóelőleg kedvezmények igénybevételéről.

Ezek a következők:

  1. négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák kedvezménye
  2. személyi kedvezmény
  3. első házasok kedvezménye.

FONTOS, hogy ha munkahely váltás történik, vagy már nem jogosult rá valami miatt a kérelmező, akkor az a nyilatkozó felelőssége, hogy lemondja a folytonosságot.

1. Négygyerekes édesanyák kedvezménye

Eddig minden évben nyilatkozni kellett – amit senki nem értett, miért -, ha évközben szerette volna igénybevenni ezt a kedvezményt. Elvileg azért nem értették, mert ha valakinek van 4 vagy több gyermeke, akkor ha SZJA köteles jövedelmet szerzett a nő, akkor élete végéig, akár nyugdíjasként is adómentes. Elvileg.

Sokan nem tudják, hogy előfordulhat az a helyzet, hogy már nem jogosult az édesanya erre a kedvezményre. Például kikerül a gyermek a nevelése alól, és az édesapa nevel tovább egy vagy két gyermeket, és édesanyánál csak 3 vagy kevesebb gyerek marad, ekkor elveszti édesanya ezt a kedvezményt.

Ha jelöli anyuka a folytonosságot, akkor idéntől egészen addig, amíg jogosult rá és ugyanannál a cégnél van, nem kell nyilatkozni évente, ha munkáltató váltás van, akkor természetesen újabb nyilatkozatot kell tenni. 

2. Személyi kedvezmény, azaz súlyos fogyatékosság kedvezménye

Személyi kedvezményt, azaz köznyelven súlyos fogyatékosság kedvezményét általában véglegesre kap az adózó. Ebben az esetben nyugodtan lehet jelölni a folytonosságot, kiemelve, hogy munkahely váltás esetében ez a nyilatkozat oka veszett lesz.

3. Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye a harmadik nyilatkozat, ahol jelölhető ez a folytonosság. 🙂

Ezek az újdonságok vannak 2024-től, következő cikkben a további nyilatkozatokról lesz szó, ott nincsenek újdonságok, viszont felhívom a figyelmet tipikus hibákra.

 

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉