Adóelőleg nyilatkozatok…

...folytatás

Mint minden év elején téma az adóelőleg nyilatkozat tétel a munkavállalóknak, SZJA adóelőleget fizető egyéni vállalkozóknak.

Tegnap az újdonságokról írtam, most folytatom az adóelőleg nyilatkozatok bemutatását, és a gyakran tapasztalt kitöltési hibákat is megmutatom.

A 3 nyilatkozat újdonsága...

Három nyilatkozatnál lehetővé tették, hogy csak egyszer, úgynevezett folytatólagossággal lehessen nyilatkozni az évközi adóelőleg kedvezmények igénybevételéről.

Ezek a következők:

  1. négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák kedvezménye
  2. személyi kedvezmény
  3. első házasok kedvezménye.

FONTOS, hogy ha munkahely váltás történik, vagy már nem jogosult rá valami miatt a kérelmező, akkor az a nyilatkozó felelőssége, hogy lemondja a folytonosságot.

4. A 25 év alatti fiatalok kedvezménye

Fontos tudni, hogy alapból NEM KELL nyilatkozni, mivel a születési dátum alapján a munkáltató figyelembeveszi a kedvezményt! Nyilatkozni csak AKKOR KELL, ha a fiatal NEM KÉRI  évközben a kedvezmény figyelembevételét, hanem évvégén, az SZJA bevalláskor szeretné megkapni.

Tehát ezt a nyilatkozatot csakis akkor kell kitölteni, ha NEM kívánja igénybevenni a kedvezményt a fiatal.

5. A 30 év alatti édesanyák kedvezménye

2023. január 1. után született gyerekek után a 30 év alatti édesanyák jogosultak erre a kedvezményre, melyet már a

  • táppénzből,
  • CSED-ből,
  • GYED-ből is igénybe lehet venni.

FONTOS, hogy ez nem automatikus, aki évközben igénybe akarja venni, nyilatkozni kell!

6. Családi adó- és járulékkedvezmény

Ez már régi nyomtatvány, de mindig találkozunk félreértelmezett kitöltéssel, melyet most leírok, és segítek hogyan kellene kitölteni.

2. pont: “egyedül” vagy “közösen” közül általában az “egyedül”-t jelölik a szülők, mert egyedül veszi igénybe, de van házastársa, élettársa aki szintén jogosult lenne az igénylésre. A logikát nem tudom, de az biztos, hogy ebben az esetben, habár egyedül veszed igénybe, de van más jogosult is a háztartásban, akkor a “KÖZÖSEN“-t kell jelölni.

4. pont: sokan összekeverik a “járulék” és “adó“kedvezményeket. Azt szoktam javasolni, hogy ha lehet, tehát nem kenyérre kell a pénz, akkor ezt a pontot jelölje be az adózó, azaz, hogy NEM KÉRI a JÁRULÉKKEDVEZMÉNY-t, mert ez nem azonos az ADÓkedvezménnyel, és ha még marad kedvezmény évvégére, akkor az SZJA bevallásban kérheti az adózó.

5. pont: NE TÖLTSD ki mindkettő pontot, vagy-vagy, vagy gyerekszámot írj, vagy az összeget, hogy mennyi kedvezményt szeretnél igénybevenni!

Papír alapon vagy elektronikusan?

Ezeket a nyilatkozatokat le lehet adni papír alapon a munkáltatónak, illetve ha van ügyfélkapud, akkor az ONYA felületen egyszerűen ki tudod tölteni a nyilaktozatokat, és a NAV továbbítja a munkáltatónak, kifizetőnek, nincs vele több dolgod.

Az ONYA-n kitöltött nyomtatvány előnye, hogy a NAV a megfelelő személyes adatokkal kitölti, neked csak nyilatkozni, beküldeni kell, ha módosítani kell, akkor csak a megváltozott adatokat kell javítani, és beküldeni.

Az ONYA felületre magánszemélyként belépsz ->Új nyomtatványok -> Nyilatkozatok (le kell görgetni alulra) ->Adóelőleg nyilatkozatok, és itt találod az összes lehetőséget, melyet értelemszerűen ki tudsz tölteni.

 

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!
KONZULTÁCIÓ
Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉