Folytassuk…

....mi a helyzet amikor nem egyértelmű a jogosultság?

Előző alkalommal arról írtam, amikor házastársakként jogosultak vagytok a visszatérítésre, illetve élettárs esetében csak akkor, ha közös gyereketek van, és közös háztartásban éltek.

nyugdíjas család

De mi a helyzet

– a kismama,

– nevelőszülő (gyám),

– örökbefogadó szülő, illetve

– felváltva nevelt gyermek esetében?

Nézzük a részleteket!

1. Kismamák (várandós nő, de nekem jobban tetszik a kismama megnevezés 😉 )

Annak a kismamának jár, aki 2021. december 31-ig betölti a 91. terhességi napot! Nem érdemes trükközni, mert TÉNYLEG be kell tölteni, nem lehet azt mondani, hogy betöltötte, az orvos nagy valószínűséggel nem fogja leigazolni, ha nem igaz. 😉

Amennyiben a baba apukája a kismama FÉRJE, akkor apukának is jár a visszatérítés! Élettársnak nem, illetve akkor sem, ha nincs meg az 1 év az Élettársi Nyilatkozat Nyilvántartásában. A NAV-os osztályvezető előadásában azt mondta, hogy egy gyors házasság segíthet, de azért valljuk be, ez egy nagyon nem fair húzás másokkal szemben, persze mindenki cselekedjen a legjobb belátása szerint!

A visszatérítést az szja bevallásban fogjátok tudni érvényesíteni, ha nem tudjátok most beadni a VISSZADO nyomtatványt.

 

2. Örökbefogadó szülő

Ugyanaz a helyzet, mint vérszerinti szülő esetében, azaz a házastárs is megkapja az SZJA visszatérítést, illetve az élettárs is, de csak a vérszerinti gyermekre.

Más a helyzet, ha folyamatban van az örökbefogadá eljárás, akkor csak a családi pótlékra jogosult és a házastárs kaphatja meg az SZJA visszatérítést, élettárs nem!

 

3. Nevelő- illetve gyámszülő

Saját háztartásában nevelt gyermek után a nevelő- illetve gyámszülő ÉS a velük egy háztartásban élő házastárs is jogosult, de az élettárs nem a nevelt-, gyám gyermek után, viszont ha van vérszerinti gyermek ő utána igen.

 

4. Családi pótlékra jogosult felváltva gondozott gyermek szülei esetében, amikor a gyerek pl. egyik héten az egyik szülőnél van, a másik héten pedig a másiknál, akkor mindkét vérszerinti szülő jogosult a visszatérítésre és nincs arányosítás, tehát a levont adó erejéig vissztérítésben részesülehetnek, valamint a vérszerinti szülők új házastársa is. Élettársak esetében csak akkor már legalább 1 éve szerepel a pár az élettársi nyilvántartásban.

 

5. Akik saját jogon kapják a családi pótlékot, rokkantsági járadékosok esetében csak a közös háztartásban élő hozzátartozót illeti meg a visszatérítés, maximum 1 fő. Az ő esetükben valószínűsíthető, hogy a családi pótlékra jogosultak ugyan, de nincs jövedelmük. Például egy fiatalnak, aki saját jogon kapja a családi pótlékot, mert a szülei már nem jogosultak rá, neki nincs még jövedelme, de akivel egy háztartásban él, ő jogosult, akkor is ha esetleg nagynéni, vagy testvér, tehát nem szülő.

 

 

Következő alkalommal a katások visszatérítéséről lesz szó!

 

 

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉