Előző cikkemben az adószámos magánszemély “vállalkozásáról” írtam, és a tévhitekről, amik előfordulnak a témával kapcsolatban. A vállalkozó jogállásáról nem írtam, ez következik most, de az előző témához fűződően még eszembe jutott egy probléma.

Adószámos magánszemély (kiegészítés)

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az adószámos magánszemély “vállalkozás”-ban megoldható, mert 600 ezer forintig nem kell adót fizetni! MINDEN FORINT után adózni kell, amit azért kaptunk, mert nyereséget szeretnénk elérni. Márpedig azért dolgozunk!

A 600 ezer forintos mentesség a SAJÁT ingóságunk eladására vonatkozik, azaz van egy ruhánk, van egy festményünk, meguntuk, eladjuk. Viszont ha megrendelésre készítünk valamit, vagy direkt eladásra visszük a piacra portékánkat, az már adóköteles jövedelem lesz.

Nézzük a másik lehetőséget, induló vállalkozásnak.

Vállalkozó

Vállalkozó, vállalkozási forma. Ha vállalkozóról beszélünk, egyből mindenkinek a KATA-s vállalkozó jut eszébe, pedig nem csak katások vannak.

Vállalkozóvá válás előtt szerintem érdemes, ha erősen akarok fogalmazni kötelező könyvelő vagy adótanácsadó felkeresése, a cikkben csak arról írok, mit kell végig gondolni, mit érdemes megbeszélni szakértővel.

KATA vállalkozó

KATA vagy nem KATA? A jövőben nagyon fontos kérdés lesz ez, mindenképp át kell gondolni mindent! A kezdő vállalkozásoknak egyáltalán nem biztos, hogy katásnak kell lenniük. KATA-n kivül van az úgynevezett “sima” egyéni vállalkozás, ami a személyi jövedelemadózást rejti magában. Ilyenkor a tanácsadó feltesz jó pár kérdést, amit végig kell gondolni, mint pl.:

  • milyen költségek várhatóak
  • főállás vagy mellékállás
  • milyen bevétel várható

Akinek nincs 36 órát elérő biztosítási jogviszony, főállású egyéni vállalkozó lesz, KATA-sként 50.000.- vagy 75.000 forintot fizet havonta, ha nem szünetel, nincs mentessége.

A “sima” egyéni vállalkozó járulékot, szochót fizet minden hónapban, DE ha van 36 órát elérő biztosítási jogviszonya, akkor csak a kivét után fizeti a járulékokat, szja-t. Az szja-s egyéni vállalkozónak egyik fajtája az átalányadózás, ahol a bevétel meghatározott része a jövedelem, ami után fizetni kell a járulékokat.

Jelenleg a könyvelő, szakértő szakma azon dolgozik, hogy összehasonlító táblázatokat készítenek, kinek mi érheti meg, ha a KATA, mint adózási forma nem lenne megfelelő.

Mellékállású, másodállású az az egyéni vállalkozó, akinek van 36 órás biztosítási jogviszonya. Sokan nem tudják, hogy ha beteg lesz, akkor ebben az esetben is jár neki táppénz, nem csak a főállásból, akkor is, ha egy fillér járulékot sem fizetett. Más kérdés, hogy ez mennyire szimpatikus, de tény, hogy ez így van.

Másodállású esetében nagyon meggondolandó, átbeszélendő, hogy KATA-sként megéri-e, mert ebben az esetben akkor is fizetni kell a 25.000.- forintot, ha egyetlen egy forint bevétele sem volt adott hónapban.

Szüneteltetni egyéni vállalkozást minimum 1 hónapig, maximum 2 évig lehet. Ha közben megszakítja a szüneteltetést, akkor újra indul az időszámítás. 😉

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!