Ez a két segítség elengedhetetlen lesz a jövőben, ha telefonon vagy elektronikusan, azaz interneten szeretne intézni hivatalos ügyeket.

Ügyfélkapu – ez egy összefoglaló név. Ezt mondjuk, ha a NAV által elkészített SZJA TERVEZETET keressük a gépen, ezt mondjuk, ha mondjuk egy adatlapot töltünk ki, és beakarjuk küldeni egy állami hatóságnak. Tulajdonképpen ezeket az ügyeket legtöbbször nem AZ ügyfélkapun intézzük, hanem egy adott felületen, ahol az ügyfélkapus felhasználónévvel, jelszóval belépünk  és intézkedünk.

Ügyfélkapus elérhetőség nagyon sok mindenre jó, jelenleg leginkább a közelgő bevallás tervezet megtekintését könnyíti meg az eSZJA portálon. Ez sem az “ügyfélkapu”, nem az ügyfélkapun kell majd keresni, hanem a felhasználónévvel be kell lépni erre a portálra, felületre.

Amennyiben az SZJA bevallást nem a tervezet alapján akarja elkészíteni, lehetősége van saját magának is megcsinálni, a már megszokott módon, s a legegyszerűbb megoldással, ügyfélkapus azonosítással beküldeni. Az elmúlt években lehetett kérni az ügyfélszolgálatokon bevallás csomagot, de a NAV és minden hivatal arra törekszik, hogy elsősorban elektronikusan történjenek a hivatalok felé küldendő anyagok eljuttatása.

(Az ügyfélkapu előnyeiről későbbiekben, tavasszal, április vége felé írok majd bővebben.)

TEL nyomtatvány – nagyon praktikus, a nevében is benne van, hogy amennyiben valaki telefonon szeretne ügyet intézni a NAV-nál, un. PIN kódot kell kérnie, azzal azonosíthatja be magát a NAV rendszerében, és konkrét ügyben csak így tudja elintézni a problémáját, mert ha nem így telefonál, az ügyintézők adótitokra hivatkozva, elutasítják kérését!

Bővebb információ a nyomtatványról ezen a linken található.

TEL nyomtatványon a kódot kétféleképpen lehet igényelni.

  1. NAV ügyfélszolgálatán ki kell tölteni a nyomtatványt
  2. Ügyfélkapus belépéssel az un. ANYK keretprogram segítségével a NAV felé interneten beküldeni, majd postán vagy az ügyfélkapura megérkezik a kód, attól függően milyen módon igényeltük, hová érkezzen.

Mindkét segítséget (ügyfélkapu, PIN kód) ajánlom mindenki szíves figyelmébe az egyszerűbb ügyintézés miatt!

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!