Sokat gondolkoztam, de…

...muszáj erről írnom, bocsánat!

Igen, sokat gondolkoztam, mert nem szeretnék senkit sem megbántani, de így negyedév záráskor szembejönnek velem olyan esetek, amiket úgy gondolom muszáj megosztanom veled, kedves (leendő) egyéni vállalkozó
Napok óta azon gondolkozom, hogy biztosan én vagyok rosszul bekötve, és nem értem, hogy emberek miért nem értik meg, hogy ha egyéni vállalkozó, akkor a magán tulajdonával felel tetteiért!
Természetesen név, és konkrét adatok nélkül írok, de megtörtént esetek!

Egyéni vállalkozóként ezekre nagyon figyelj!

A KATA adózást sokan visszasírjuk, visszasírják, mert az annyira egyszerű volt, fizetted havonta a kötelezettséget, évvégén bevallást készítettél, és ment minden a maga útján! Könyvelő nélkül! Mert valljuk meg, sokan elhitték, azt, hogy ehhez nem kell könyvelő. 😐

Igazat megvallva, félig igaz is, mert ahhoz, hogy fizess, és évente 1x bevallást készíts, LEHET, hogy nem kell! DE, vannak (és voltak a COVID alatt) olyan esetek, amikor igenis jó, ha van akihez fordulhatsz, ha elakadsz!

Jelzem, most kezdenek a szekrényből kidőlni a csontvázak!

  • nem fizetett KATA kötelezettségek
  • fő- és mellékállás váltakozása
  • szünetelés
  • édesanyák, akik kis gyerek mellett vállalkoztak, és úgy gondolták, nem kell fizetni, mert nem volt bevételük
  • olyan “vállalkozók“, akiket a munkáltató arra kényszerített, hogy legyenek katások, de mint munkavállalók dolgoztak tovább (megjegyzem, leginkább az ilyen gondolkozás miatt húzták ki alólunk ezt az adózási módot).

Van aki el is felejti, hogy ő tulajdonképpen vállalkozóként dolgozik, mert ugye az utolsó példára utalnék, minden ment tovább úgy, mint amikor tényleg alkalmazott volt.

….és jött a 2 évvel ezelőtti nagy KATA halál… és sorra dőltek be az egyéni vállalkozások, és megint jött az, hogy az egyéni vállalkozónak nem kell könyvelő, adótanácsadó, szakértő, felesleges pénz kidobás. ❓

Már 2022 őszén lehetett tudni, hogy ez így megint nem igaz! Nagyon sok teendő volt már eleve ahhoz, hogy a KATA adózási mód után milyen formában fogod folytatni a vállalkozásodat! És bizony nem volt automatikus, mindenkinek nyilatkozni kellett, hogyan tovább! Nagyon sokan meg tudták csinálni, vagy gyorsan kerestek könyvelőt!

Jöttek az okos szoftverek, mondván, ha azt használod, biztosan mindent IS meg tudsz oldani.

Az okos szoftvereket mi is használjuk, nagyon hasznosak, viszont nem tudják értelmezni, elmondani a szerteágazó törvényi szabályozásokat, és hogy épp mi vonatkozik rád! Ez nagy hiba, de sebaj, majd a mesterséges intelligencia megoldja. Kipróbáltam, szuper, tényleg nagyon jó szövegeket ír (ezt most ÉN írom, nem az AI 😉), viszont a személyes problémádra MÉG nem biztos, hogy ad választ. Sőt a fizetési kötelezettségedet sem fogja teljesíteni, és MÉG a bevallást sem készíti el!
Előfordul, hogy évvégén, amikor mégiscsak könyvelőt keresel a bevallás elkészítéséhez kiderül, hogy egy fillér SZJA-t sem fizettél az elmúlt évben, sőt még járulékokat sem, és a könyvelő megírja, hogy akkor MOST fizess be mindent egyszerre! Nagyon kellemetlen!

Az ügyfeleimnek (főleg a FŐÁLLÁSÚAKNAK), akik rendszeresen kérdeznek, tehát a rendszeres ügyfeleim, mindig mondom, hogy HAVONTA fizessék a járulékokat, hogy ne érje őket meglepetés!

Tavalyi példa, ezzel az ügyfelemmel szoktam példálozni (tud róla, mondtam neki😊), hogy nagyon jó bevétele van havonta, épp ezért hamar elérte az átalányadózók JÖVEDELEMmentes határát, és havonta súlyos százezreket kellett (volna) fizetnie. Neki is szóltam anno, de nem figyelt! Aztán tavaly a 2. negyedéves járulék bevallásnál az egész júniusi bevételét a NAV-nak kellett felajánlania, befizetnie, mert annyira jött ki a negyedéves fizetendő járuléka + SZJA. Nem örült a hírnek! De befizette, és kérte, hogy ezentúl hangosabban mondjam, írjam, hogy HAVONTA fizessen. Megtanulta a leckét, nem kell havonta szólnom, ahogy küldöm neki a havi fizetendőt, már fizeti is! (Jó, idén volt egy megbicsaklása, de megoldotta!)

 A lényeg, hogy csinálhatod magad a könyvelést, adminisztrációt, senki sem tiltja, de az állandóan változó törvények, apró eltérések miatt ajánlott, hogy legyen szakember segítséged, akár állandó könyvelőd, de az is megoldás ha esetenként megkeresel adótanácsadót, és megbeszélitek a tudnivalókat. Megjegyzem ez utóbbi járható út, nálam is van ilyenre lehetőség, DE azt tudni kell, hogy teljes átfogó képet akkor tudunk alkotni a vállalkozásodról, ha képben vagyunk a tevékenységeddel, helyezteddel!

Ha átalányadózó vagy, akkor felhívom a figyelmedet arra, hogy 2024. július 08-án, hétfőn tartok egy workshopot, ahol nem egészen egy 1 havi könyvelési díjért el tudod készíteni a járulék bevallásodat, segítségemmel. Bővebben erről ITT olvashatsz!

A workshop kb. 2 órás lesz és videó felvétel készül róla, melyet minden résztvevő megkap!

FONTOS! NEM könyvelni tanulsz meg itt, hanem a KÖTELEZETTSÉGED teljesítésében segítek!

A gombra kattintva pedig meg tudod nézni, milyen segítséget tudok nyújtani neked, ha elakadtál az adózás, és annak adminisztrációjában!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉