Információk az …

SZJA visszatérítésről

Az elkövetkező hetekben, hónapokban folyamatosan tájékoztatlak, tehát egy helyen fogod megtalálni az információkat a 2022-es évben esedékes külön SZJA visszatérítésről.

Milyen teendőd van 2021. december 31-ig?

Nagyon összetett kérdés, sok mindenre oda kell figyelni!

Szuper, hogy a NAV automatikusan kiutalja 2022. február 15-ig az általuk ismert adatok szerint az ELŐLEGET, illetve lehet nyilatkozni a VISSZADO nyomtatványon évvégig, de…

… és azt is mondják, hogy nem kell visszautalni majd május 20-ig a bevallás elkészítése után ezt az összeget – igaz, de szerintem pontatlan a megfogalmazás.

VISSZADO nyomtatvány kell vagy nem kell?

Mindenki döntse el, hogy kell vagy nem kell. Én leírom, hogy én miért nem töltöm k i – jelenleg – a nyomtatványt, természetesen még sok minden változhat évvégéig, ezért írom, hogy most nem teszem meg, kivárok!

Ne kapkodj, a VISZZADO nyomtatvány kitöltéséről napokon belül írok, hogy milyen formában tudjátok beadni. Több lehetőség is van, de ha csak november közepén adod le, akkor sem vagy elkésve!

Az igaz, hogy aki kitölti, és beküldi a NAV-nak, neki 2022. február 15-ig kiutalják a visszatérítést ELŐLEG-et (erről kicsit lejjebb még írok).

A folyamat úgy néz ki, hogy

– kitöltöd, beküldöd a nyomtatványt,

– várod a február közepén, amikor remélhetőleg megkapod a pénzt ,

– március közepén a NAV elkészíti az SZJA tervezetet , amiben szerepelni fog, hogy neked ezt a pénzt kiutalták , tehát elszámolnak vele a tervezetben.

Nagyon jó, és itt leáll a gépezet. 🙁 Ahogy eddig sem nézték meg sokan tervezetet, ezután sem lesz , mert a NAV tutira elkészítette, minden úgy jó, ahogy van Tévedés !

Az változott, hogy egyéni vállalkozók, áfakörösek tervezete nem lesz magánszemély bevallás tehát ha nem ellenőrizte, akkor nem lesz érvényes bevallás.

Ez persze majd a gyakorlatban lesz érdekes, ugye a KATA-sok is képbe jönnek, nekik is kell SZJA bevallás , és mert kitöltötték a VISZZADO nyomtatványt , akkor ők ezt letudták. Lehet igazuk lesz, de lehet, hogy jövő nyáron kérik majd tőlük az szja bevallást. Ne legyen igazam!

Miért nem ajánlom, ajánljuk többen a

VISZZADO nyomtatványt?

Azért, mert a NAV csak azokról az adatokról tud, amit majd megkap a Magyar Államkincstártól , és pl. egy kismama, aki épp december utolsó napjaiban tölti a 91. a terhességet, neki nem tudja kitalálni a visszatérítést.

Az SZJA bevallást mindenképp be kell adni , el kell számolni a családi adókedvezménnyel, a különböző kedvezményekkel, főleg ha évközben ezt nem tetted meg, és csak ezután jár(hat) majd még a BEFIZETETT ADÓELŐLEG maradékként számolt különbözetet!

...és akkor itt írok arról, hogy ha

nincs rendesen elkészítve a tervezetet, bevallás, és mondjuk fizetési kötelezettséggel lesz még, mert rosszul vonták az adóelőleget évközben, vagy épp neked járna még, de közben kifizették a neked járó maximum összeget, akkor igen vissza kell fizetned . Jó, finomítsunk , nem a külön megkapott visszatérítést kell visszafizetni, hanem a helytelenül elszámolt különböző, egyébként is járó kedvezmények elszámolása miatt . A kiutalás előtt nem tudtam semmit a NAV, eddig sem ellenőrzött, csak a rendelkezésükre álló adatokból állították össze az ajánlatokat, és ha szerencséd volt, akkor minden stimmelt.

Az én javaslatom az, hogy inkább 2022. évelején készítsd, készítsd el a 2021. évre szóló bevallásod, ahol szépen levezettek mindent, és a ténylegesen járó különbözet tudod megigényelni a NAV-tól!

Hamarosan jövök a következő információ morzsával, ha tetszett a cikk, akkor kérlek szólj ismerősödnek is, hadd olvassa el ő is!

Köszönöm szépen a figyelmedet!

Zsoldos Zsuzsa

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉