Családi adókedvezmény….

SZJA visszatérítés

Az utóbbi napokban azt tapasztalom, hogy sokaknál ez a két fogalom összeolvad, összekeverik, ezért úgy gondoltam, hogy egy kicsit írok erről.

Kinek jár az SZJA visszatérítés?

Az egyszeri SZJA visszatérítés minden olyan szülőnek jár, aki gyermeke után családi pótlékra volt jogosult 2021-ben, akár csak 1 napra is.

Nem kell arányosítani, akinek van a kedvezmények levonása után még BEFIZETETT ADÓELŐLEGE, és nem kapta még vissza a 809.000.- forint határig, akkor ezt az összeget visszakapja.

Nincs gyerekszámhoz kötve, tehát akinek 1 gyereke van, az is 809.000.- forintig kapja vissza a befizetett adóelőleget, és akinek 3, ő is. A 3 és több gyerekeseknél többen, másként értelmezzük a NAV által leírt tájékoztatást, ezért arra majd akkor tudok válaszolni, ha látom a bevallás nyomtatványt, azaz január vége felé.

KATA adóalanyok is élhetnek a visszatérítéssel, akik ugye főleg ha egész évben főállású katásként dolgoztak, kiesnének az eredeti, tehát a családi adókedvezmény  intézménye szerinti kedvezményből.

 

Hamarosan hozok példákat is, csak azért, hogy lássa mindenki, cseppet sem fekete-fehér ez a dolog.

 

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény intézménye nem változott, azzal ugyanúgy, mint eddig el kell számolni az SZJA bevallásban, tehát figyeni kell a gyerekek számát, a járulék figyelembevételét. Leginkább azt szoktam mondani, hogy “sakkozni” kell, hogyan lehet kihozni a legtöbbet a kedvezményekből, és utána még ki, mennyit tud majd igénybevenni az egyszeri visszatérítésből.

 

Olyan kérdéssel találkoztam például, hogy

– ha a gyerekem befejezte az iskolát júniusban, akkor kell-e arányosítani, vagy

– csak 3 hónapig volt munkám, akkor hogyan kapom vissza az összeget, vagy

– még idén betöltöm a terhesség 91. napját, akkor csak arányosan erre a 3 hónapra kapom a pénzt?

 

Ezekre a következő hírlevelekben fogok példákat hozni. Ezekből a kérdésekből látszik, hogy kezdesz tisztába lenni a családi adókedvezménnyel, és akkor most jön egy új fogalom, és úgy gondolod, hogy ez ugyanúgy működik, mint az eddigi. Hát nem!

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉