Mi lesz az adójóváírásokkal?

Önkéntes pénztári, nyugdíjpénztári befizetések...

2021-ben sokan szorgalmasan fizettünk az önkéntes pénztárakba, nyugdíjpénztárba, hogy majd évvégén a befizetett adóelőleget fel tudjuk használni a befizetett összeg után járó 20%-os adókedvezményeknél. Eszedbe jutott már, hogy ha minden befizetett adóelőleget visszakapsz, mit fogsz kezdeni vele? Mi lesz az adójóváírással?

20% adójóváírás, mi lesz vele 2021. évi szja bevallásban?

Milyen hatással lesz a visszatérítés az önkéntes pénztári, a NYESZ-R és a nyugdíjbiztosítási rendelkezőnyilatkozatokra? 

Akinek a visszatérítéssel az összevont adóalapot terhelő adója „elfogy”, az emiatt nem tud rendelkezni az adóról. Akinek a visszatérítés igénybevétele után marad összevont adóalapot terhelő adója, az megteheti a rendelkezőnyilatkozatokat. (Részlet a NAV által kiadott Gyakori kérdések dokumentumból.)

Tehát, akinél az adóvisszatérítés teljesen “nullára” futtatja a befizetett adóelőleget, neki sajnos nem lesz miből visszatéríteni a 20%-os adójóváírást. Ez már rég így van, aki a családi adókedvezménnyel, személyi kedvezménnyel (súlyos fogyatékosság) elhasználta a befizetett adóelőleget, nem tudta érvényesíteni a jóváírást.

A visszakapott összeg jól jön a konyhára, de azért mindenki gondolkozzon előre is, ne csak a jelennek! Igen, tudom, hogy van ahol bizonyos lyukakat kell ezzel a pénzzel betapasztani, de ahol nem ez áll fenn, ott én biztosan azt mondanám, hogy befizetem az önkéntes pénztáramba, vagy nyugdíjbiztosításomba, és akkor jövőre ez már alapja lesz a következő adójóváírásnak.

KATA adóalanyok sokszor úgy tudják, gondolják, hogy nekik nem is jár vissza, mert ez csak SZJA adóelőlegnél visszaigényelhető, ez igaz, de erre is tudok törvényes megoldást.

Az szja visszatérítés miatt, én, mint katás, (és idén csak katás voltam) biztosan azt fogom csinálni, hogy a kata kötelezettség befizetése után visszajáró 25%-ot be fogom fizetni adott helyekre, hogy ha jövőre lesz SZJA-s jövedelmem ki tudjam majd használni a 20%-os jóváírást. Magyarul adok magamnak adójóváírást! 🙂 🙂

FONTOS, hogy  a KATA-sok igényelhetik majd az SZJA bevallásban a visszatérítést, DE ott nem lehet rendelkezni az adójóváírásról, tehát amit mint katás igényeltem vissza, azzal a bevallásban nem rendelkezhetek. Az előbb leírt akcióm csak akkor tudom majd megtenni, ha már visszakaptam a NAV-tól az összeget!

Ha nem lesz majd a következő években ilyen “gyorssegély”, akkor is van megoldás, hogy a KATA adózó is tudjon 20%-os adójóváírást igényelni!

Természetesen erre a problémára biztosítók is felfigyeltek, ezért már tárgyalnak az illetékesek, hogyan lehet majd megoldani  ezt az anomáliát, ha lesz valami információ, termszészetesen megírom majd.

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉