2023 adóbevallás…

..NAV tervezet, bevallás

2024. máricus közepétől zajlik a szokásos SZJA bevallási őrület, és a helyzet egyre fokozódik.
Arra gondoltam, hogy most írok egy összefoglalót, amire érdemes figyelni, illetve gyakori kérdésként teszik fel az adózók különböző platformon. A cikk végén adok egy másik linket, amit március 17-én írtam, szerintem azt is érdemes lesz majd elolvasni. 😉
Ha szükséged van segítségre, MEGNYÍLT  a jelentkezési lehetőség a 2023. adóév SZJA bevallás elkészítésére! 🙂
Adójóváírás
1. Eltűnt a tervezetem!
Nem, nem tűnt el, csak ha rányomsz a “módosítás” gombra, és tényleg módosítasz bármit, akkor már nem fogod megtalálni, legalábbis én sem találtam meg az eredeti tervezetet!
Megoldás: mielőtt belejavítasz, MENTSD LE a tervezetet, és akkor látod az eredetit, amihez tudod hasonlítani a változásokat!
2. Nem tudom kik adtak adatot rólam az elmúlt évben!
Amikor megnyílik a tervezet oldala, akkor jobb alsó sarokban van … (3 pont)….
…ide kattintva az “Adatforrások” menüben találod meg azokat a cégeket, kifizetőket, akik adatot szolgáltattak a tavalyi évedről.
Itt találod meg az egyszerűsített (alkalmi) foglalkoztatásról tett adatszolgáltatást is. Ezt látod egészen addig, míg nem küldöd be a bevallásodat, utána ez is eltűnik, ITT nem fogod látni.
3.  Erre a 3 pontra kattintva szoktuk kimenteni, illetve feltölteni az elkészült file-t, ha nem itt készítjük el valamiért a bevallást (gyakorlottak, könyvelők tegyék ezt meg, aki most ismerkedik a rendszerrel NE tegye!!!)
4. Előfordul, hogy az előző évekről az eszja felületen szeretnél információt szerezni! FONTOS, hogy egyelőre, csak akkor fogod itt megtalálni az előző évek beküldött, JÓ bevallását, ha ezen a felületen küldted be!
Ha nem, akkor azt máshol találod meg, kérd könyvelőd segítségét, vagy attól, aki beküldte!
Ha ezen a felületen lett beküldve a bevallás, akkor bal oldalon találod meg az adóév választásához a menüpontot!
5. Nagyon fontos, hogy ha könyvelővel, vagy ismerőssel csináltatod meg a bevallásodat, legyen meg neked is PDF formátumban, mert ha ellenőrzés van, vagy önellenőrizni kell, akkor kellenek a beadott adatok! Ha magadnak csinálod, akkor bármikor le tudod menteni, csinálhatsz pdf-et belőle.
6. Egyéni vállalkozók esetében, ha van tervezet is, akkor a tervezetet kell KIEGÉSZÍTENI, NEM két külön bevallást beadni, mert hibaágra fog futni a bevallás! Ebben az esetben ajánlott könyvelő segítsége, de azt azért jó ha tudod, hogy ilyenkor nem magánszemélynek szóló árajánlatot fogsz kapni nagy valószínűséggel, ez könyvelőtől függ, hogy mit kér, vagy nem kér!
7. Amennyiben visszajáród van, akkor ne felejtsd beírni, hogy postán vagy folyószámlára kéred vissza a pénzedet! A kiutalás a beérkezéstől számított 30. napon indul, ha bankszámlára kérted, akkor az utalás napján vagy másnap kapod meg, ha postára, akkor pár napoot még várni kell.
Ha elfelejtetted beírni, hogy hová kéred, akkor NE csinálj önellenőrzést, vagy javítást, hanem egyszerűen küldd a bevallás után a kiutalási kérelmet (ONYA-n vagy ANYK-n az ATVUT17 nyomtatványon) , és igaz pár nap csúszással, de meg fogod kapni a pénzedet!
8. Ha tartozásod van, akkor ez a tartozás csak 2024. május 21-e után fog látszódni az adófolyószámlán. 12 havi részletfizetést kérhetsz ha 500.000.-Ft alatt van a tartozásod SZJA és SZOCHO adónemen együttesen. Ha ennél több a fizetendőd, akkor a beküldési határidő után tudsz részletet kérni a tartozásodra!
8+1. … és akkor kattints IDE ahol az előző cikket találod meg, még több információért!
☘️Amenniyben úgy döntesz, inkább megcsináltatod könyvelővel, adótanácsadóval, akkor kattints a gombra, így kapsz bővebb tájékoztatást szolgáltatásomról!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉