Igen, kezdődik! A hétvégén a NAV az eszja portálra elhelyezi minden adózónak a bevallás TERVEZETÉT, akinek a munkáltatója, kifizetője adatot szolgáltatott a NAV felé.

Kifizető pl.:

  • ha nem a munkáltató fizeti a táppénzt, akkor a Magyar Államkincstár utalja az ellátást, illetve évvégén ad igazolást a kifizetés adatairól az adózónak, évközben a NAV felé;
  • CSED, GYED ellátás esetében lásd az előbbi esetet;
  • munkanélküli ellátásról a Munkaügyi Központ szolgáltat adatot a NAV felé, és az adózónak;
  • elkülönülten adózó jövedelem esetén pl. a bankok, olyan társaság, ahol nem alkalmazottak vagyunk, hanem tagok, és osztalékot számolnak el nekünk, stb.

FONTOS, hogy a tervezetről kapunk értesítést (általában) a tárhelyünkre, viszont ha nem tesszük tartós tárhelybe a levelet, akkor eltűnik a levelezésink közül 30 nap múlva. Semmi baj, ez a levél nem fontos, ez csak tájékoztatás! Tehát ha mondjuk április végén jut eszébe, hogy megnézné, kiegészítené a tervezetet, NE ITT KERESSE, hanem  az eszja portálon. Az eszja portálon jelenleg 2017 évre visszamenőleg meg lehet találni azokat a bevallásokat, melyeket itt adtunk be. Valójában az lenne a jó, ha azokat is megtaláhatnánk, amiket elektronikusan, de nem ezen a felületen adtunk be. Én legalábbis nem találom azokat, pedig évek óta az ÁNYK felületén, neten megy a bevallásom.

Idén én is az eszja portálon adom be a bevallásomat, hogy el tudjam készíteni az online kurzusom egyik videóját, melyben bemutatom, hogyan egészítem ki a tervezetet a családi adókedvezményünkkel.

Tudom, hogy sokan szeretnék maguk beadni a bevallásukat, nem szeretnének szakemberhez fordulni, valahol értem, valahol meg azt mondom, mindenki gondolja meg!

 

“Magam akarom elkészíteni a bevallásomat”

  1. …adózók valószínűleg évek óta maguk csinálják, vagy nagyon egyszerű az esetük, vagy megbíznak a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásában, és a NAV tervezete úgy gondolják tökéletes. Sajnos nem, és nem azért, mert a NAV béna, hanem azért mert nem tud(hat) mindenről a hivatal. Ráadásul, szeretném mindenki figyelmét felhívni, hogy nem a hivatalnokok ülnek, és görnyednek a tervezetek felett, és készítik el, hanem egy algoritmus, ami abból dolgozik, ami adatot kap. Ha az adat rossz, helytelen, hiányos, akkor a tervezet is rossz lesz.
  2. Családi adókedvezményt sem tudja a rendszer feltétlenül jól generálni. Ez abból is adódhat, hogy évelején a szülők rosszul, vagy egyáltalán nem  adták meg az adatokat, mert évvégén szeretnék igénybevenni.
  3. Ingatlan bérbeadás, értékesítés, ezek megint olyan adatokat generálnak, amivel a NAV tervezet nem tud számolni.
  4. Nyugdíjpénztár, önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár szolgáltatja az adatokat, azokat ellenőrizni kell! De itt is lehet dolga az adózónak. 😉

Ezekre is mutatok példákat az “SZJA bevallás készítése online kurzus” -ban. A kurzusban 4 db kb 15-20 perces videó található, melyben megmutatom a könnyebb bevallás elkészítésének módját az ÁNYK-s felületen , illetve az eszja portál rejtelmeit. Akinek nincs ügyfélkapuja, mindkét felületen elkészítheti a bevallását, csak ki kell nyomtatni, és postázni kell.

A kurzus megvásárlói facebook csoportban kaphatnak segítséget, ha elakadnak!

 

Bevalllás készítés

“Nem tudom, nem értek a bevallás készítéséhez” adózók esetében vállalom bevallások elkészítését, erről bővebben az “SZJA  bevallás készítése” oldalon olvashat!

Végül az alábbiakra hívom fel a figyelmet:

  • A tervezetet MINDENKI ELLENŐRIZZE LE!!!! Ha nincs ügyfélkapu, akkor két lehetőség van: 1. önadózóként adja be a bevallását 2. NAV nyitvatartó ügyfélszolgálatán egyeztet.
  • Egyéni vállalkozók, őstermelők, illetve áfa fizetésrre kötelezett magánszemélyek esetében nem lesz automatikusan bevallás a tervezet, meg kell nyitni, és el kell fogadni, ha minden rendben van.