Jelenleg aktív dolgozóktól, fiataloktól gyakran hallom, “…úgysem lesz nyugdíjam, meg sem érem a nyugdíj korhatárt…”. Nyugdíja mindenkinek annyi lesz, amennyit összespórol, mert valljuk meg, az állami nyugdíjra nem szabad alapozni, lesz, de abból a jelenlegi életszínvonalunkat nem fogjuk tudni megtartani.

nyugdíj 1

Idős korban az élelem, ruházkodás mellé jön az egyre több gyógyszer. Ismerettségi körömben van, ahol ketten vannak, idősek, és havi 100.000, igen, százezer forint a gyógyszer számla. Szerencsére ki tudják fizetni, de sokan vannak, akiknek ez az összeg horror összeg.

Mindenki fizet a közös, állam kasszába ilyen-olyan összeget, nyugdíjjárulék címén. Amit most fizetünk, abból a jelenlegi nyugdíjasaink kapják kézhez járandósságukat. Amikor mi leszünk nyugdíjas korúak, akkor az akkori aktív korúak fizetik a mi nyugdíjunkat.

Szóba került már a nyugdíj korhatár emelése, most 65 év, de már lehet arról hallani, hogy felemelik pár éven belül 72 évre. A középkorúak, a most 45-50 évesek már számolhatnak a 72 éves korukig munkával. 🙁

A szüleimnél még külön volt a női és férfi korhatár. Emlékeznek még rá? Nőknek 55 év, férfiaknak 60 év. Volt esélyük, hogy segítsenek a gyerekeiknek, unokáknak, most már a nyugdíjasok azért dolgoznak, hogy tudják segíteni anyagilag is a családot, akkor is ha belerokkannak.

Sok a nyugdíjas, kevés az aktív dolgozó.

Ennyi bevezető után, “játsszunk”!

Nézzük meg, milyen kérdéseket kell feltenni magunknak, hogy elgondolkozzunk, mi is lesz 15-20-30 év múlva.

  1. Jelenleg van-e olyan félretehető, megtakarítható pénze, ami nem hiányzik a családi kasszából?
  2. Ha van, akkor mit szeretne vele kezdeni?
  • Jó ötlet a párnahuzatban gyűjtés, 🙂 biztonságosabb, mint a bank, mert a bank bármikor csődöt jelenthet, bár a betörőktől nem védi a nehezen összegyűjtött pénzünket. Ez a biztonság csak részben igaz, akkor már inkább a bank, mint a párnahuzat, akkor is ha nagyon alacsony a hozam.
  • Állampapírt venni. Ez már sokkal jobb ötlet is lehet.
  • Családi nyaralás, ez is jó ötlet, akár belföldön, akár külföldön szép emlékeket lehet szerezni, és a család is együtt van.

 

Csak néhány példa, és már el is költötte a megtakarításra szánt pénzét, és a nyugdíjas évekre szánt pénz elfogyott, vagy erősen csökkent!

Következő, 09.09-én, szerdai blog cikkben a nyugdíjbiztosításról írok, illetve 09.11-én pénteken az adójóváírásokról lesz szó.

 

Amennyiben szeretne egy ingyenes, személyre szabott tájékoztatást kapni, akkor kérem vegye fel a kapcsolatot velem az alábbi űrlap kitöltésével.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam