Eljött az SZJA bevallás időszaka, amitől sokaknak hidegrázásuk van, én pedig szeretem! És nem csak azért, mert a segítségemért díjazást kapok, hanem mert szeretek segíteni, szeretem, amikor a több gyerekes szülő, rám néz, és azt mondja: Köszönöm!

 

Tapasztalat, hogy nagyon sok pénz ott marad az államnál, mert a családok úgy gondolják, hogy ha a NAV elkészíti a bevallás TERVEZETET, akkor mindent tudnak, biztos jó lesz. Rossz hírem van: nagyon sok mindent tud a rendszer, viszont vannak olyan esetek, amik csak akkor derülnek ki, ha a szülőktől, adózóktól információkat kérünk, pl.:

  • ha elvált szülők, kinél van a gyerek elhelyezve, egy háztartásban élnek-e;
  • élettársak vagy házastársak a gyerek kedvezményt hogyan tudják, hogyan lehet megosztani, vagy közösen érvényesíteni;
  • magzati kedvezméyt ki veszi igénybe, ki veheti  igénybe;
  • első házasok kedvezményét ki veszi igénybe, esetleg közösen;
  • ingatlan bérbeadásból származó jövedelmeket nem ismeri a NAV, ha magánszemélynek adja ki az ingatlant, nem tudja, hogy milyen elszámolást választott;
  • 4 gyerekes anyuka évközben egyes jövedelem után teljes adómentességet élvez, de vannak olyan bevételek, jövedelmek, amik után csak évvégén számolhatja el a kedvezményt;
  • ingatlan értékesítésnél mit, hogyan lehet elszámolni, hogy csökkenthető legyen az adó kötelezettség, és az értékesítésről sincs információja a NAV-nak, ezzel is az adózónak kell kiegészítenie a tervezetet.

És ezek csak amik most hirtelen eszembe jutottak, számtalan keresztkérdést teszünk fel egy-egy bevallás elkészítésénél, hogy minél jobban elkészítsük a bevallást.

 

SZJA bevallásban a járulék kedvezmény nem lett igényelve

Gyakori hiba, hogy a szülők nem igénylik a családi járulékkedvezményt, pedig sokan jogosultak lennének rá! Erre van egy esetem, melyet most megosztok.

Egy négy gyermekes anyukával volt online tanácsadásom, mikor szóba került, hogy majd a 2020. évi SZJA bevallást is csináljuk meg együtt, segítsek neki, meg szeretné tanulni, hogy legközelebb ő is megtudja csinálni. (megjegyzés: SZJA bevalláshoz segítség hamarosan (februárban) megjelenik, melytől nem lesz szakértő, de az egyszerűbb bevallást saját magának is el tudja készíteni!)

Ekkor megkérdeztem, hogy ki veszi igénybe a családi adó kedvezményt, mondta a férje. Jó, és mi van a járulék kedvezménnyel, a párja fizetése eléri a 10.560.000.- forint bruttó jövedelmet? Vagy az anyuka és apuka fizetése együttesen? Ez az összeg az éves családi kedvezmény 4 eltartott kedvezményezett esetében, azaz 4fő x 220.000.-forint x12 hónap.

Kiderült, hogy most már talán igen, de évekkel ezelőtt, csak apukának volt fizetése, ez a 2015-ös adóév volt. Gyorsan elkészítettük az önellenőrzést, és 6 számjegyű adót kapott vissza a család még karácsony előtt, és ezért nekem fizetett 15 ezer forintot, mert nem csak bevallás volt, de hasonlítsuk össze az arányokat! Pár százezer forintot kapott vissza, pár ezer forint szakértői segítséggel!

Nem csak nagy családosoknál érdemes jobban utána járni a dolgoknak, hanem kis keresetű családoknál is lehetnek megbújó tartalékok, amiket ki lehet használni!