Eddig azt mondtam, hogy….

... ne töltsd ki a VISSZADO nyomtatványt

Most is ezt mondom, de az elmúlt héten kapott kérdések alapján úgy döntöttem, hogy példákon keresztül mutatom be, hogy ki adja be nyugodtan, nem lesz fennakadása. Kevés ilyen van. 😉

VISSZADO nyomtatvány folytatás

Nézzünk néhány példát, bemutatom például, hogy nálunk ezt hogy fogom végigvezetni. 

 1. A múlt héten felhívott egy családi barát, ahol 2 gyermek van, egyik már egyetemista, másik most fog érettségizni. A szülők  mindketten alkalmazottak, olyan cégnél, ahol biztosan rendesen számolták el az adóelőleget évközben, anyuka kapja a családi pótlékot.

Ez az az eset, ahol azt mondom, hogy ha apuka megszeretné kapni 2022. február 15-ig a visszatérítést akkor adja be a VISSZADO nyomtatványt, DE felhívtam a figyelmét arra, hogy mindenképp ellenőrizze le majd a bevallás tervezetet, hogy minden rendben van-e. Anyuka automatikusan megkapja a visszatérítést, mert ő igényelte a családi pótlékot, és nála tudnak adatokat, oda fogják küldeni a pénzt, ahová a csp-t, de ha nem oda szeretné, akkor neki is be kell adni a nyomtatványt december 31-ig.

 

2. Nálunk a következő a felállás.

Férjem kapja az egy OKJ-re járó gyermekünk után a családi pótlékot, alkalmazott. Az ONYA felületén leellenőriztem, hogy a gyermek adatai rendben vannak, de nem küldtem be a nyomtatványt, ő biztosan megkapja automatikusan a visszatérítést

Én KATA adóalany vagyok, egész évben, tehát rólam nem tud a Magyar Államkincstár, nem is adott át adatokat rólam a NAV felé, így nekem elvileg kellene nyomtatványt beadnom. Elvileg. Én úgy döntöttem, hogy egyelőre nem adom be a nyomtatványt, figyelem az információkat, ha  mégis az lesz a kommunikáció, hogy be kell adni, akkor beadom, és természetesen megírom itt is majd.

Én, 2022. február 15-e után adom be az SZJA bevallásomat, amit nem kellene alaphelyzetben, viszont a visszatérítést csak ott fogom tudni igényelni.

 

3. Ha volt olyan jövedelmed, vagy a párodnak, amiről a NAV nem tud, nem tudhat, pl. ingatlan bérbeadás, önálló tevékenységből származó  jövedelem, egyéni vállalkozó vagy – akár katás, akár nem -, ezekben az esetekben mindenképp bele kell majd javítani az SZJA tervezetbe, és ha ezt megcsináltad, akkor lesz biztos, hogy mit kaphatsz még meg, és mit nem, azaz el kell számolnod azzal a jövedelemmel is, amiről a NAV nem tud. Ebben az esetben mindenképp azt mondom, hogy ne költsd el az esetleg automatikusan megkapott összeget!

 

4. Ha nem adod be idén a VISSZADO nyomtatványt…

…akkor várd meg a 2022. február 15-ei utalást, és ezután minél előbb add be az SZJA bevallásodat, hogy jó szívvel tudd elkölteni, vagy átcsoportosítani az “ajándékba” kapott pénzedet. Azért várd meg az utalást, hogy tisztába legyél azzal, hogy mennyit számoltak el visszatérítésnek, és el tudj vele számolni. Ha március 15-ig vársz, akkor sincs semmi  probléma, csak azt vedd számításba, hogy a kiutalás a beadástól számított 30 nap múlva lesz.

Januárban is beadhatod a bevallásodat, ahogy eddig is be lehetett adni, de az utalás csak március 1-től esedékes.

 

Nagyon fontos még, hogy a 2021. évi adóbevallást a párok KÖZÖSEN készítsék, készíttessék el, hogy minél jobban járjon mindenki. Én erre azt szoktam mondani, hogy sakk bajnokok vagyunk sokszor, mert kisakkozzuk az ügyfélnek, hogy minél jobban járjon!

 

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉