Esettanulmány…

....mi történik, ha nincs meghatalmazás?

Egyszerű!
Te leszel a felelős mindenért, amit az ügyfélkapudon keresztül beadsz. BEADSZ!!! Nem, nem a könyvelő, a segítő barát(nő), hanem te! 
És teljesen mindegy, hogy te megbíztál egy könyvelőt, esetleg még szerződésetek is van, de ha kiadod az ügyfélkapus azonosító adataidat, akkor azt TE adtad be!
Tudom, hogy unalmas, hogy sokszor írok erről a témáról, de még mindig előfordul, hogy úgy jönnek hozzám ügyfelek, hogy kiadták az adatot, és bizony bajban vannak.
Nézzünk egy esetet, amelyen keresztül bemutatom, miért vagyok ennek a szószólója!
ingatlan eladás
Most nézem át egy ügyfél vállalkozói életét, elvileg volt könyvelője.
Sajnos az ügyfél nem olvasta még soha írásaimat, hogy NEM ADJUK ODA a könyvelőnek az ügyfélkapus felhasználónevünket, jelszavunkat.
Igen, tudom, hogy vannak olyan dolgok, amiket kizárólag ezzel a kombóval lehet megcsinálni, DE erre már vannak tökéletes online megoldások, ahol a szakértő összeköti a gépét az ügyfelével, és máris dolgozhat, és NEM fogja tudni az ügyfélkapus kódokat.
Hidd el, működik, tökéletesen, így dolgozom!
Tehát esetünkben a könyvelő az ügyfél belépő adataival adta be a bevallásokat, kérelmeket, nyomtatványokat.
Most kiderült, hogy nem jól!
Ügyfél kérdése: a könyvelőtől kérhetek-e kárpótlást, kárigényt, hogy újra kell szinte mindent csinálni?
Válasz: NEM
Ügyél: Miért nem?
Válasz: Azért, mert ezeket a kötelezettségeket nem a könyvelő adta be a saját neve alatt, hanem a Te nevedben, tehát TE vagy a felelős mindenért IS.
Azaz ha kaptak is bármilyen értesítést a NAV-tól, hogy hibás adott bevallás, akkor az adózó kapta, nem a könyvelő!
Akik a nevem alatt vannak, azoknak ugye ÉN adom be a bevallást, és ÉN kapom a hiánypótlást, javítás felszólítást! Persze, tudom, hogy előfordulHAT, hogy nem én kapom meg, hanem az ügyfél, de ugye azt én nem látom, tehát az ügyfélnek is meg kell(ene) néznie, ha kap értesítést a tárhelyére, hogy valami teendője lehet!
Hiába volt esetleg szerződés, melyben esetleg le volt írva, hogy vállalja a könyvelő a felelősséget, és hogy van felelősségbiztosítása, mert ezek csak akkor érnek bármit is, ha saját maga neve alatt dolgozik. Sajnos ezt sokan nem tudják. 🙁
Sokaktól hallom már szerencsére, hogy úgy jönnek hozzám, hogy igen, olvastak nálam erről, és most akkor mit csináljanak, hogy eddig nem így csinálták. Ez azért jó érzés! 🙂

SZJA segítség - hírlevél sorozat

Ezekben a levelekben arról fogsz olvasni, hogy milyen buktatók lehetnek egy-egy bevallásnál, és lehet téged is érintene a téma, de például nem is tudsz róla.

A kedvezmények szerteágazóak, aki nem ezzel foglalkozik nap, mint nap, annak ezek kínaiak, és nehezen követhetőek, ezért gondoltam, hogy indítok általános tájékoztatót a témában, ahol lehet rájösz, hogy téged is érint adott kedvezmény, és tudsz intézkedni.

1-2 naponta fogsz találni egy-egy levelet az email-eid között a témával kapcsolatban. Lehet már olvastad adott témát a blogcikkeknél, vagy érdekelt volna, de lemaradtál róla, nincs semmi gond, megtalálod majd a leveleid között! Sőt, ha tagja vagy a Zsuzsa adótanodája facebook csoportnak, akkor kérdezhetsz is, és ha olyan a kérdés, akkor lehet felhasználom a folyamatosan bővülő hírlevél sorozatban válaszadásra. 

A sorozatra már most fel tudsz iratkozni a gombra kattintva, és 2024. február 20-tól indulnak a levelek az email fiókodba!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉