Nézd meg milyen tevékenységek vannak vállalkozásodban!

Átalányadózás választása esetén nagyon FONTOS!

Az elmúlt napokban nagyon sok találgatás van, hogy akkor most hogy is kellene a tevékenység köröket megállapítani, hogy az átalányadót választó adózó megtalálja a megfelelőt. Ez nem csak az átalány kategória meghatározása miatt lényeges!

90%? 80%? 40% átalányadó kategóriába tartozol?

 

Első és legfontosabb lépés, hogy melyik csoportba tartozol a három közül.
a./ 90%-os költség hányad, azaz 10% a jövedelem – Kizárólag kiskereskedelmi tevékenység, ide tartoznak a webshopok is.
A keret az éves minimálbér ötvenszerese, azaz 120 millió bevétel, a bevétel, de arányosítani kell évközben kezdőnek, áttérőknek.

b./ 80%-os költség hányad, azaz a bevétel 20%-a a jövedelem – építőipari szolgáltatás, taxis személyszállítás, fodrászat, szépségápolás, gépjármű-, számítógép-, háztartási cikk javítás, vendéglátó tevékenység. A bevételi keret az éves minimálbér 10-szerese, azaz 2022-ben 24 millió forint, de évközben áttérőknek arányosítani kell.

c./ 40%-os költség hányad, azaz a bevétel 60%-a a jövedelem – A (b)-(c). pontba nem tartozó bármely tevékenység.

FONTOS!! Ha neked van kiskereskedelmi tevékenységed ÉS egyéb, mondjuk tanácsadó vagy, akkor a 40%-os költségátalányba fog tartozni a tevékenységed, mert az a szabály, hogy ha vegyesen vannak a kedvezményre jogosító tevékenységeid, akkor mindig az alacsonyabb költséghányadot veheted figyelembe!

 

A 80%-os költséghányad szokott kérdés lenni, hogy mely tevékenységi körök tartoznak ide. Az SZJA törvény 53.§ (2) pontja szerint, idézem:

“(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti tevékenységek a következők:

a) mezőgazdasági, erdőgazdálkodási (TESZOR 01, 02), bányászati (TESZOR 05-től 09-ig) és feldolgozóipari (TESZOR 10-től 32-ig) termék-előállítás, építőipari kivitelezés (TESZOR 41, 42);

b) mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás (TESZOR 01.6), vadgazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatás (TESZOR 01.70.10), erdészeti szolgáltatás (TESZOR 02.40.10) és zöldterület-kezelés (TESZOR 81.30.10);

c) halászati szolgáltatás (TESZOR 03.00.71), halgazdálkodási szolgáltatás (TESZOR 03.00.72);

d) feldolgozóipari szolgáltatás (TESZOR 10-től 32-ig) a bérmunkában végzett szolgáltatás és az egyéb sokszorosítás (TESZOR 18.20) kivételével;

e) építőipari szolgáltatás (TESZOR 43);

f) ipari gép, berendezés, eszköz javítása (TESZOR 33.1), gépjárműjavítás (TESZOR 45.20), személyi, háztartási cikk javítása (TESZOR 95.2), épületgépészeti berendezések javítása (TESZOR 43.21, 43.22, 43.29);

g) a taxis személyszállítás (TESZOR 49.32.11) személygépjármű kölcsönzése vezetővel (TESZOR 49.32.12), egyéb máshová nem sorolt szárazföldi személyszállítás (TESZOR 49.39.39), közúti áruszállítás (TESZOR 49.41.1);

h) számítógép, kommunikációs eszköz javítása (TESZOR 95.1);

i) fényképészet (TESZOR 74.20);

j) textil, szőrme mosása, tisztítása (TESZOR 96.01), fodrászat, szépségápolás (TESZOR 96.02), hobbiállat-gondozás (TESZOR 96.09.11);

k) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján folytatott vendéglátó tevékenység (TESZOR 56).”

A törvény TESZOR számokat emleget, mi pedig az ÖVTJ (Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke) és a TEÁOR (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) számokat ismerjük, használjuk elsősorban. Továbbra is ezekkel a számokkal kell dolgoznunk, viszont tudnunk kell, hogy a TESZOR szerint hová is tartozunk.

Erre találtam a neten egy táblázatot: TESZOR kódok

Itt azt tudod megnézni, abban erősít meg, hogy az adott tevékenység, amit végzel, a TESZOR kód szerint beletartozik-e a 80%-os költséghányad kategóriába.

Ha költséghányad megállapítása megtörtént, akkor az ÖVTJ kódokat kell megvizsgálni. A kódokat és hogy kell-e szakképesítés adott tevékenységhez a Kamara oldalán talátam meg, ITT

Megjegyzem, szakmai körökben is vitatjuk sokszor a Kamara oldalán található információkat, de úgy vagyok vele, hogy más, kézzel fogható információ forrásunk nincs jelenleg.

 

Az ÖVTJ szerinti besorolás ahhoz kell, hogy ha a jövedelmed nem éri el átalányban a szükséges jövedelem határt, akkor a minimálbér vagy garantált bérminimum alapján kell megfizetni a főállású egyéni vállalkozónak a járulékokat.

 

Képernyő fotókon tudom megmutatni, hogy az én főtevékenységem, az adótanácsadás hogy néz ki a TESZOR táblázatban, és a Kamara ÖVTJ/TEÁOR kódos leírásában. Ha a TESZOR számra vagy kíváncsi, akkor a “kavir”-on meg kell keresni a TEÁOR számot, és onnan tudsz kiindulni.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!