“Sok kicsi, sokra megy”, tartja a mondás. Van egy kis pénze, ami nem kell a napi szükségletekre, akkor elgondolkozik, mire fordítsa, milyen megtakarítás módozatot válasszon. Rengeteg lehetőség van, rengeteg tanácsadó.

megtakarítás

A megtakarítás hosszú évekre szól, hosszú évekre kell lekötni pénzünket. Jelenleg a banki kamat nagyon alacsony, ilyenkor szokták azt mondani, inkább a párnába rakják a pénzt, ott biztosan megmarad. Igen, megmarad, mindig kéznél van, és ez nem biztos, hogy mindig jó, mert így pont a lényeg veszik el. 😉

Mint írtam, rengeteg lehetőség van, nagy a választék, érdemes több tanácsadót meghallgatni és utána dönteni, mi a megfelelő Önnek!

Elsősorban a nyugdíj és a lakás célra megtakarítás lebeg mindenki szeme előtt, jelen cikkben az önkéntes nyugdíjpénztárról illetve nyugdíjbiztosításról írok.

Nyugdíjbiztosítás, vagy önkéntes nyugdíjpénztár?

Kétféle megtakarítás van az önkéntes nyugdíjpénztár, illetve a nyugdíjbiztosítás. Ezt a két módozatot általában összekeverik, mert annyit tudnak, hogy mindkettőre jár adóvisszatérítés.

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár esetében évente 750.000 forint befizetése esetén tudja kihasználni a maximális 150.000 forint adóvisszatérítést a személyi jövedelmadóból. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás esetén a megtakarított összeget a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjában kapja meg.
  2. Nyugdíjbiztosítás megtakarítás választásánál évi 650.000 forint fizetéskor lehet a 130.000 forint maximumot visszakérni a személyi jövedelemadóból. Ennek a módozatnak az előnye, hogy a lejárata a szerződésnek nem a tényleges nyugdíjbavonulás, hanem a szerződés kötésekor aktuális élekor elérése.

Személyi jövedelemadó visszatérítés, ennél a pontnál sokan, főleg KATA-s adózók megállnak, hogy ez nekik nem megfelelő, mert nekik nincs SZJA-s jövedelmük. Megnyugtatok mindenkit, megoldható ez a probléma, ezzel foglalkozó tanácsadók tudnak segíteni tanácsaikkal.

Lehet több szerződése is mindkét módból, de a maximum visszatéríthető összeg nem változik személyenként! Tehát évente maximum 150.000.-forint önkéntes pénztárak+maximum 130.000 forint a nyugdíjbiztosítás szerződés.

Fontos tudni, hogy ha van önkéntes egészségpénztári szerződése is, akkor a két pénztárba fizetett összeg összeadódik. Évvégén nyilatkozni kell a NAV felé, hogy melyik számlára kéri a maximum 150.000.-forint adóvisszatérítést.

Amennyiben érdekli egy ingyenes tájékoztatás nyugdíj megtakarítás témakörben, várom jelentkezését, egyeztessünk időpontot. Természetesen az SZJA optimalizásában is segítséget nyújtok a megfelelő módozat kiválasztásakor.

Gödöllőn, illetve szeptembertől várhatóan Budapesten is lehetőség lesz személyes tanácsadásra, az egyeztetéshez kérem töltse ki az űrlapot.

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam