Ha május, akkor személyi jövedelemadó.  

Május a személyi jövedelmadó bevallás hónapja, no meg persze sok másé is, de a magánszemélyeket inkább ez érinti leginkább adózás szempontjából!  

Még mindig sokan kétségbeesnek, hogy jaj, nem kértem SMS-ben, hogy a NAV készítse el a bevallásomat! Megnyugtatok mindenkit, hogy akinek a munkáltatója, kifizetője adott adatokat a NAV felé, nekik, MINDENKINEK elkészített a NAV egy TERVEZETET!!!! Egyenlőre nem bevallást, csak egy sima tervezetet.  

Ezt a tervezetet lehetett kérni SMS-ben papír alapon azoknak a magánszemélyeknek, akiknek nincs ügyfélkapujuk 2020.03.16-ig, utána telefonon is lehetett kérni április közepéig.  

Aki nem kérte, de szeretné megkapni, megnézni, hát sajnos idén neki nincs jó hírem.  

Az idei évben a koronavírus járvány miatt március közepén a legtöbb NAV ügyfélszolgálat bezárt, ügyfeleket nem fogadnak, csak központi ügyfélszolgálatokra lehet menni, időpontot lehet foglalni a nav honlapján.  

A kormányablakokban a NAV ablakok szintén nem fogadnak ügyfeleket, tehát akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja, vagy a belépési jelszavát elfelejtette, sajnos nem tud intézkedni, nem tud hozzáférni elektronikus úton az e-szja tervezetéhez.  

Fontos, hogy NEM az ügyfélkapun van a tervezet, hanem az e-szja portálon (https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login), sokan az ügyfélkapun keresik, lehet, de ne legyenek idegesek, ha nem találják ott. 😉  

Aki nem kérte a tervezetet, és nincs ügyfélkapuja, és mégis kapott tervezet, az azt jelenti, hogy vagy fizetendője van, vagy visszajár neki, vagy el kell döntenie, hová kéri az adó visszatérítést az önkéntes pénztártól, illetve őstermelők is tudják jelölni, hogy nem kell vallaniuk, mert 600 ezer forint alatti bevételük volt.  

Fizetési kötelezettség, ha nem kér részletet, akkor 2020. május 20-ig kell utalni, vagy csekken befizetni (utaláshoz bankszámlaszámok itt találhatók).  

Visszajáró pénz esetén, a bevallás beérkezéstől számított 30. nap után lesz az utalás, postai kifizetés esetén + pár nap.  

Őstermelők, áfás magánszemélyek, egyéni vállalkozók tervezete nem válik automatikusan bevallássá, mindenképpen meg kell nyitni megtekintésre, és úgy beküldeni, mert ha nem tesznek semmit, mert nincs mit bevallani, nem lesz a tervezet bevallás!!!!  

Rengeteg kérdés lehet még, ami felmerülhet, ezért a következő lehetőségek közül lehet választani, a kérdések megválaszolására:  

  1. Ingyenes telefonszámon, munkaidőben felhívják a 1819 NAV általános információs telefonszámot, ahol az ügyintézők válaszolnak, de NEM CSINÁLJÁK MEG a bevallást, csak SEGÍTENEK egy-egy kérdés megoldásában.
  2. Bemennek ügyfélfogadási időben központi NAV ügyfélszolgálatra, ahol szintén SEGÍTENEK az ügyintézők, itt már konkrét ügyekben is, ha viszik az igazolásaikat. Önellenőrzést ne kérjenek, főleg ne május 20-ig, ha eddig ráért, akkor ráér júniusban is, most a 2019. évi bevallási időszak tart!
  3. Könyvelő felkeresése, bár lelkileg fel kell készülni, hogy lehet azt mondja majd, hogy ha eddig ráért, akkor júniusban is rá fog érni, mivel bevallása mindenkinek lesz, főleg, akinek volt tervezete, legfeljebb május 20-a után önellenőrzéssel lehet helyre tenni, ha valami nem stimmel!

Lehetőség még, hogy bevallását elkészítem, online (skype, viber) megoldással, illetve ha kéri, május 20-ig a bevallás elkészítésének árával megegyező árért megmutatom, hogyan tudja jövőre önállóan is elkészíteni a bevallását.  

Ne feledkezzen meg az 1% felajánlásáról, erről bővebb információt ebben a cikkemben olvashatnak.