Az idei év különlegessége, hogy valószínűleg a tavalyi évről nem lesz nagy roham a NAV ügyfélszolgálatokon a külföldi jövedelem (adó) igazolásokért.

Pár éve még problémát okozott az igazolás kérése januárban, februárban, mert voltak igazgatóságok, melyek addig  nem adtak ki igazolást, míg egy úgynevezett  nullás SZJA bevallást nem adtak be a kérelmezők, ha nem volt magyarországi összevont adóalapba  tartozó jövedelme.

Kb 3 éve, gyakorló navos ügyintézőként már lehetőségem volt az ügyféltől írásbeli nyilatkozatot kérni, melyben nyilatkozta, hogy nem volt szja köteles jövedelme. Eltelt  pár év, és most egységes kérelem nyomtatvány van használatban, melyen jelölni, nyilatkozni kell erről a tényről, és az igazolás kiadását nem tagadják meg ebben az esetben.

Letölthető nyomtatvány: KERELEM_KULFOLDI_JOVEDELEMIGAZOLASHOZ_adotanoda.hu (Forrás: nav.gov.hu)

A kérelmet a kérelmező vagy meghatalmazottja nyújthatja be személyesen az ügyfélszolgálaton. Elvileg a meghatalmazott nem nyilatkozhat a kérelmező nevében. Postai úton a lakhely szerint illetékes NAV igazgatóságnak kell címezni, NEM ügyfélszolgálatnak!

Nyomtatványok: 

Osztrák (adó) jövedelem igazolás: E 9 -osztrak-ado-jovedelem-igazolas

Német (adó) jövedelem igazolás: EU-EWR-nemet-ado-jovedelem-igazolas-adotanoda.hu

A nyomtatványokon csak az alapadatokat (név, cím, születési idő) kell kitölteni, az aláírás és a dátum ne maradjon le. A kérelmezőnek kell aláírni a rá vonatkozó részt a nyomtatványon, eredetben (szkenelve, másolva) nem fogadják el.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!