Az utóbbi napokban úgy látom érdemes tisztába tenni, hogy mit csinál a könyvelő, illetve az adótanácsadó.

Sok könyvelő adótanácsadó is, illetve sok adótanácsadó könyvelő is, mert a két szakma kéz a kézben jár, nagyon összefonódnak a feladatok. Ezt úgy kell elképzelni, hogy úgynevezett szakosodás van, mert valaki jobban szereti a számvitelt, könyvelést, és az adótanácsadást azért csinálja, hogy egy helyen legyen minden az ügyfélnek.

Én középiskolában még azt hittem, könyvelő szeretnék lenni, azt is tanultam, elvégeztem a képesített könyvelői tanfolyamot is. Aztán rájöttem, hogy a pénzügy sokkal jobban érdekel, jobb szeretem az adó területet, és felnőtt fejjel, már 3 gyerekes családanyaként a főiskolán pénzügyet tanultam. Izgatott a számvitel is, ezért főiskola után, elvégeztem a mérlegképes könyvelő tanfolyamot, ami után már biztos voltam, hogy az adó, ami felé nekem szakosodnom kell. Ez azt jelenti, hogy a könyvelés alapjait tudom, ismerem, de az adó a “szerelem”, és itt is elsősorban a magánszemélyt, illetve katás vállalkozókat érintő adók.

 

A könyvelő a vállalkozás tevékenységét számviteli szabályok szerint rendezi, azaz

 • lekönyveli a számlákat,
 • a vállalkozással összefüggő adatszolgáltatást küldi a hatóságoknak (járulék, ÁFA bevallások),
 • kimutatásokat készít a vállalkozásról,
 • éves bevallást elkészíti,
 • igény esetén bérszámfejtést is vállal.

Adótanácsadóhoz, akkor fordul az ügyfél, pl. ha

 • adózási kérdése van, nincs könyvelője, de törvényesen akar eljárni,
 • adótervezés esetén, amikor van ugyan könyvelője, de szeretné más szemszögből is megkeresni a jó megoldást.

Van az elhiresült “KATA-snak nem kell könyvelő” mondat. Ez csak félig igaz, és sajnos csak ezt jegyezték meg, de az elmúlt évek bizonyítják, hogy ez így nem fedi az igazságot!

 

 

Könyvelő vagy adótanácsadó?

 

Nézzük -szerintem- kinek, mit kellene mérlegelnie amikor elgondolkozik a könyvelő vs. adótanácsadó megkeresésén!

 1. KATA-snak, akinek nincs alkalmazottja, nem szokott beteg lenni, nincs egyszerűsített (alkalmi) munkása, nem áfás, TUDJA KÖVETNI a napról napra változó szabályokat, amiket sokszor a könyvelők, tanácsadók is csak lihegve, akkor neki tényleg nem kell se könyvelő, se adótanácsadó. Valószínűleg elég, ha néha, prompt segítséget keres!
 2. Akinek vannak külföldi partnerei is, áfás, neki azért már érdemes KÖNYVELŐ megkeresésében gondolkozni, mert ezek a területek, amiken nagyot lehet hibázni.
 3. Aki szeretné, hogy ne neki kelljen figyelni a törvényi változásokat, mindig legyen valaki, akihez fordulhat, hogy ha gondja van, akkor neki a könyvelő vagy tanácsadó a megoldás.

 

Mindkettő, a könyvelő és adótanácsadó is megbízható:

 • bevallások beküldésére
 • tanácsadásra,
 • vállalkozás indításra,
 • adó optimalizálásra, stb.

Azt mindenki tartsa szem előtt, hogy a könyvelők elsősorban folyamatában nézik a vállalkozói tevékenységet, tehát egyszeri tanácsadásra nehezen adnak időpontot, mert a már meglévő ügyfélkörükre kell koncentrálniuk!

Adótanácsadóként én adok egyszeri tanácsadásra is időpontot. Aki szeretné, hogy legyen mögötte valaki, akihez lehet fordulni, de nem akar könyvelőt, neki is tudok megoldást ajánlani 3 illetve 6 hónapos időtartamra, ami meghosszabbítható.

KATA-s a bevételi nyilvántartást tudja vezetni EXCEL táblázatban, vagy egyéb szoftverekben, amik a számlázókhoz vannak kötve, ehhez nem kell könyvelő. A számlázó rendszerekhez a könyvelőt, adótanácsadót is hozzá lehet rendelni, tehát a számlákat élesben látják a szakemberek. Az ÁFA-nál például nagyon fontos, hogy a keretet mikor éri el az adózó, mire kell figyelni!

 

Végszó

A XXI. században már elfogadott az online kapcsolattartás könyvelővel vagy az adótanácsadóval, tehát az nem lehet akadály, hogy ki hol dolgozik, lakik.

FONTOS!!! Tudom, hogy a facebookon, és egyéb fórumokon lehet ingyen kérni tanácsot a sorstársaktól, ami nagyon jó. Viszont egy ellenőrzés során nem lehet azt mondani, hogy “A facebook-on azt írták, hogy…”, a fórumokon nem biztos, hogy helyes tanácsot kap a kérdező! Mondom ezt úgy, hogy én is szoktam válaszolni egyes kérdésekre, segítek, de remélhetőleg még nem adtam rossz tanácsot.