Kell-e bankszámla…

...alanyi adómentes egyéni vállalkozóknak

Gyakori kérdések közé tartozik, hogy kell-e egyéni vállalkozóknak bankszámlát nyitni.
Több válasz is létezik, egyik az, hogy attól függ. 😉
Most arról fogok írni, hogy kell vagy sem, ha igen, akkor milyen bankszámlára van/lenne szükséged.

.

Alapesetben nem, de vannak nem alapesetek is

Alap esetben, HA alanyi adómentes egyéni vállalkozó vagy, akkor NEM KELL sem vállalkozói, sem magánszemélyes bankszámla, de utóbbi jó, ha van.

MIÉRT JÓ, HA VAN EGY ELKÜLÖNÍTETT MAGÁNSZEMÉLYES BANKSZÁMLÁD A VÁLLALKOZÁSODHOZ?

Azért mert így teljesen el tudod különíteni a magánszemélyes bevételeidet, kiadásaidat, könnyebben követhetőek a pénzmozgások. Ajánlott, DE NEM kötelező ez a megoldás!

Az én esetemben egyéni vállalkozóként is van vállalkozói bankszámlám, mert a CIB-nél úgy tudtam kártyás fizetési lehetőséget biztosítani az ügyfeleknek, hogy nyitnom kellett egy vállalkozói bankszámlát. Nincs ezzel semmi baj, valamit valamiért, mert az ügyfelek szeretik a bankkártyás fizetési módot, én is jobban szeretem más vállalkozásoknál, ha nem kell átutalással szórakoznom.

Persze, nem lenne kötelező alanyi adómentesként vállalkozói számlát nyitnom ahhoz, hogy tudjak bankkártyás fizetést biztosítani, mert pl. az OTP Simplepay-nél ez így is megoldható.

Tehát, ha te is bankkártyás fizetési módot szeretnél biztosítani az ügyfeleidnek, akkor járj utána, hogy melyik szolgáltató hogyan biztosítja a lehetőséget!

KÖTELEZŐ az egyéni vállalkozónak a vállalkozói bankszámla, amennyiben ÁFA körbe kerül a vállalkozása. Ebben az esetben, amikor áfa-s leszel, 15 napod van, hogy felkeress egy neked megfelelő bankot, és megnyisd a bankszámládat.

Vállalkozói bankszámla nyitáskor a bank kötelezően jelenti a NAV felé a nyitást, neked ezzel nincs teendőd.

Szokták kérdezni, hogy a vállalkozói bankszámláról költhet-e az adózó, mintha magánszemélyes lenne.

Az a nagy igazság, hogy a vállalkozói bankszámláról csak a vállalkozással kapcsolatos kiadásokat fizesd, jobb lesz ez mindenkinek! Azzal is szoktam érvelni, hogy a vállalkozói bankszámlát látja a NAV, a magánszemélyessel ellentétben, és MINDENT IS látnak, hogy mire költöd a saját pénzedet. Ez senkinek sem hiányzik, gondolom.

A vállalkozóiról érdemes áttolni havonta egyszer a magánra egy megfelelő összeget, amit bátran költhetsz. Igen, tudom, hogy ez is pénzbe kerülhet, de vannak bankok, ahol ha ott van a magán és vállalkozói számlád, akkor ingyen lehet átrakni pénzt a magánra. 😉

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉