Az utóbbi napokban egyre többször kapjuk meg azt a kérdést, hogy ha “nyugdíjas/másodállású KATA-s vagyok, akkor nekem is 40%-os külön adóm van? Utánam is 40%-ot fizet a kifizető?”, stb.

A másodállású, illetve nyugdíjas katás abban különbözik a főállású KATA-s vállalkozótól, hogy kevesebb kötelezettséget kell fizetnie, és ezért ő nem lesz biztosított, nem kap táppénzt.

Iparűzési adónál sincs megkülönböztetés, hogy én most főállású vagyok, vagy másodállású, az önkormányzatok rendeletben határozzák meg a településen mindenkire érvényes adó mértéket.

Tudomásul kell venni, hogy a KATA nagyon jó adózási mód, de tudni kell, kinek jó, és kinek nem ez a forma. Akinek kevés költsége van általában ajánlani szoktuk a KATA-t, de ha csak pár millió forint a bevétele, meg kell nézni, hogy az évi 300 ezer forintot meghaladóan megéri-e ez a forma! Érdemes egy vállalkozás indításakor megbeszélni kb. 1 órás idő intervallumban szakemberrel, hogy milyen formában érdemes a tevékenységet végezni, mert sokat lehet spórolni, ha jól határozzák meg a vállalkozási formát!