Nagy port vert fel, hogy kell-e, ha kell kinek nyilatkozatot adnia arról, hogy katás adózóként végzi a tevékenységét a vállalkozó.

 

Legfontosabb, hogy nyilatkozatot írásban akkor kell adnunk, mint katás vállalkozók, ha kifizetővel van kapcsolatunk, akkor is, ha egyszeri megbízásról beszélünk. Kifizető fogalmát az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) határozza meg. Röviden az a lényeg, hogy magánszemély felé biztosan nem kell az írásbeli nyilatkozat, viszont ha egyéni vállalkozó státuszú személynek végzünk munkát, akkor kell.

Érdemes honlapunkon jelezni a kata adóalanyiság tényét, ezt magánszemély és céges megbízó is látja. NEM ELÉG, hogy a számlán úgy is rajta van! Vannak akik ezt hangsúlyozzák, de ha a jogszabály szerint akarunk eljárni, akkor ez sajnos nem elég. Persze, értem én, és tudom is, hogy felesleges adminisztráció, de akkor ezek a szakemberek, akik elég közel állnak a törvényhozókhoz, kérem jelezzék ezt a megfelelő helyen, és ne a jogszabály megkerülését hirdessék! Nem utolsó szempont, hogy ha ilyen nyilatkozat hiánya miatt a NAV eljárást indít, akkor súlyos mulasztási bírságot szabhat ki és nem lehet arra hivatkozni, hogy a neten olvasta, nem fogják elfogadni!

 

FONTOS, hogy a KATA adózó felelőssége a nyilatkozás, és nem a cégeknek kell felszólítani minden partnerét, hogy nyilatkozzon. Ez tényleg felesleges, és leginkább csak a könyvelők munkáját nehezítik meg, mert akit nem érint, kapásból a könyvelőjéhez, szakértőhöz szalad, és a könyvelőknek nincs arra idejük, hogy mindenkinek elmondják, hogy nekik kell, vagy sem. Akiknek kell, azokat a könyvelőjük értesítette, és remélhetőleg nem a könyvelőt bízzák meg ezzel, ez a katás adózó feladata!