Megjelent a várva várt Magyar Közlöny 2021.03.05-én, kettő is. A 36. szám 104/2021 Kormány rendeletben azok a tevékenységek vannak felsorolva a 6.§ (1), melyek “A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve”… tevékenységet végeznek. A képen kivonatoltan láthatóak azok a szolgáltatások felsorolva, amelyek március 8-a után is folytathatják tevékenységüke.:

Aztán éjjel megjelent a 105/2021 Kormány rendelet, (485/2020 Korm. rendelet módosítása), amit a katások annyira vártak, főleg a mentesüléseket, hogy kinek jár. Az 5.§-ban vannak felsorolva TEAOR szám szerint az újonnan mentesült tevéknységekkel kiegészítve az összes tevékenység (56 db).

37. számú Magyar Közlöny, mely tartalmazza a KATA adózókra vonatkozó mentesüléseket is.

 

A tevékenységem mentesül vagy sem

Több összetevős a helyzet, csakhogy ne legyen egyszerű a megítélése. Tavaly tavasszal megjelent rendeletben nagyon sok félreértés volt abból, hogy a katás egyéni vállalkozók és a kivás gazdasági társaságok mentesülései összeolvadtak. Szerintem most is nagyon figyelni kell, mert most is kétértelműek a megfogalmazások, bár nem annyira mint tavaly.

1. Főtevékenység vizsgálata

  • Ez abban az esetben fontos katás vállalkozónál, amikor van alkalmazottja, akit munkaviszonyban alkalmaz, és szociális hozzájárulási adót (SZOCHO-t) kell(ene) fizetnie. Csak akkor jogosult ennek a kedvezménynek az igénybevételére, ha FŐTEVÉKENYSÉG-ben végzi a mentesülés alatt lévő tevékenységét, és már februárban is szerepelt a törzsadatban.
  • Egyéb esetben nem kell vizsgálni a főtevékenységet, mentesül a KATA fizetés alól. A rendelet 4/A.§-ban nem ír főtevékenységről: A Katv. szerinti kisadózó vállalkozás, amely az 5. § (1) bekezdése szerinti tevékenységet folytat (a továbbiakban: mentesített tevékenységet folytató), 2021. március hónapra tekintettel mentesül a kisadózó után a Katv. szerinti tételes adó megfizetése alól.

A mentesülés a márciusi hónapra érvényes, tehát 2021. április 12-ei határidőben aktuális kötelezettséget nem kell megfizetni, most március 12-én a február hónapra fizetünk, tehát senki ne feledjen most utalni.

 

2. … olyan tevékenységem van a törzsadatban, amit nem végzek…

Elvileg nem baj, sőt a NAV jelenleg nem is vizsgálja, valószínűleg automatikusan megadja a mentesülést, viszont későbbiekben egy ellenőrzés során bizonyítani kell az adózónak, hogy nem dísznek volt felvéve. Javaslatom, hogy minden olyan tevékenységet vegyünk ki, amivel nem foglalkozunk, vagy közeljövőben nem is fogunk. Az új tevékenységeket, ha kell kb. 3 perc alatt fel lehet venni, régen nem volt ilyen egyszerű.

Egy ügyfelem tanulságos esete

Tevékenységi körök között voltak olyanok is felvéve amit évek óta nem végez, viszont tavasszal az első mentesülési fázisban megkapta a kedvezményt, bár nem járt volna neki. Fizette is a kötelezettséget rendesen, sőt levelezett a NAV-val is ez ügyben, hogy nem kéri a mentesülést. Eredmény az lett, hogy az adófolyószámlája jelenleg totál átláthatatlan. Azt szoktam mondani olyan, hogy akkor lehet rajta elmenni, ha letesszük a földre, és átsétálunk rajta. 😉

Idén januárban lelkesen kivettük websegéden keresztül ezeket a tevékenységeket. Jelenleg ott tartunk, hogy mennie kell majd személyes ügyintézésre az adóalany nyilvántartási osztályra, hogy mindent kisakkozzanak együtt, és végre rendben legyen az adó folyószámlája és a nyilvántartás is. Persze, lehetne azt is mondani, hogy miért nem vette igénybe a mentesülést, miért fizetett? Egyszerűen azért, mert szeret nyugodtan aludni, és nem szeretné magyarázni a bizonyítványát egy esetleges ellenőrzés során. Az más kérdés, hogy most mégis be kell mennie egyeztetni, de ez legalább nem ellenőrzés.