Figyelem a fórumokat, és próbálok reagálni a cikkekben is a válaszokkal, ami sokakban felmerül.

2021. március 12-én MINDENKINEK fizetnie kell a KATA adót, aki nem szüneteltetett, mentesült a fizetés alól február hónapra! Hangsúlyozom, a KATA adó, és egyéb járulékok mindig UTÓLAG kerülnek fizetésre, tehát most a februárt fizetjük!

A márciusi mentesség (április 12-ei fizetési határidő) a Magyar Közlönyben felsorolt tevékenységet végző KATA adóalanyokra vohatkozik, akiknek ezek a tevékenységek már 2021. február hóban is szerepelt a törzsadatában. (485/2020 (XI.10.) Kormány rendeletben található a felsorolás.)

A februárban szünetelő, de most márciusban aktív vállalkozások is jogosultak a mentességre, ha februárban meg volt adott tevékenység a törzsadatban, mert szünetelés alatt is adóalany.

A rendelet lényeges eleme, hogy a mentességet a felsorolt tevékenységekre adja meg, és nem vizsgálja, hogy főtevékenységként végzi, vagy melléktevékenységéként szerepel vállalkozásunkban.

 

A pontos információt majd a NAV adófolyószámlánkon fogjuk tudni megnézni. Persze csak akkor, ha a NAV úgy fog eljárni, mint tavaly, amikor nem kérdezett, nem nyilatkoztatott, hanem megadta automatikusan a COVID-19 kedvezményt a jogosultaknak.