A napokban sokan gondolkoznak azon, hogy a KATA adóalanyiság helyett másik adónemben folytatják egyéni vállalkozói tevékenységüket! Erről konzultálnak különböző csoportokban, kérdezik az ismerőst, hogy “most mit válasszak?”, stb. Nem erről szeretnék most írni, 2 hete a “KATA adózás? Maradjak…” című cikkben írtam arról, hogy akinek kérdései vannak, keressen szakértőt. A jelenlegi írásom arról szól, hogy ha eldönti mi lesz, hogyan kell jelezni a NAV felé.

 

KATA adóalanyiság megszüntetése

Egyéni vállalkozóknak a különböző változásokat a 20T101E (jövőre 21T101E) nyomtatványon kell bejelenteni a NAV felé az ÁNYK keretprogram segítségével, vagy az ONYA (Online Nyomtatvány kitöltő Alkalmazás) felületen.

Egyéni vállalkozóként lehet “sima” szja-s egyéni vállalkozó illetve átalányadózást választhatja.

Mindkét esetben a 20T101E nyomtatványon az A02-es lapon 14-es pontjában (a lap alján) van mód nyilatkozni, hogy melyik módját választja továbbiakban az adózásnak. A kisadózó vállalkozásra vonatkozó rendelkezéseket a bejelentés hónapjának utolsó napján még alkalmazni kell, az adóalanyiság a következő hónap első napján szűnik meg. 

A KATA adóalanyiságot évközben bármikor meg lehet szüntetni. Az adóalanyiság megszünésének évében, és az azt követő 12 hónapban ez a vállalkozási forma nem választható!

A kata bevételről a “záró” adóbevallást a 20KATA nyomtatványon megszűnést követő 30 napon belül kell benyújtani az adóhatóság felé.

FIGYELMEZTETÉSEK katás egyéni vállalkozóknak!

Van még pár nap az idei évben, amikor az alábbi teendőket el lehet intézni, ügyfélkapu a barátunk jeligére, de vigyázni kell, ne hagyja az utolsó napra, mert a rendszer túl zsúfoltsága esetén gond lehet. A NAV központi ügyfélszolgálatai biztosan nyitva lesznek a két ünnep között, de a kisebb ügyfélszolgálatoknál előfordulhat, hogy zárva lesznek.

  1. Adófolyószámla ellenőrzése az eBev portálon, hogy a nettó tartozás nem haladja meg a 100.000.- forintot. Ha igen, akkor még most decemberben ügyfélkapun keresztül be kell adni a részletfizetési kérelmet a FAM01-es nyomtatványon egyéni vállalkozónak.
  2. Aki nem akar részletfizetést kérni, de van tartozása, az eBev portálon az EFER menüpontben tudja teljesíteni bankkártyával a kötelezettséget, erről a nav oldalán olvashat. Átutalás esetén a folyószámlán az adott adónem táblázatának jobb felső sarkában található az adónem bankszámlaszáma! Utalásnál a közlemény rovatba ne felejtse el beírni az adószámát!
  3. KATA adóalanyiság alatti vállalkozók pénzforgalmi szemléletben számolnak el. Ez azt jelenti, hogy a megkapott, számlára érkezett pénzt kell adott évre elszámolni! Ebben az esetben, most decemberben arra kell figyelni, hogy akinek fontos, még december 31-ig megkapja a kiszámlázott összeget, hogy ne a jövő évi KATA keretét terhelje azzal.

 

Jó pihenést, boldog karácsonyi ünnepeket, kívánok!

karácsony