Nagyon sok KATA adóalany teszi fel a napokban a kérdést, kérdeznek minden fórumon, kétségbeesettek, nehéz döntés előtt állnak! Ez a döntés, egy erőteljes adótervezés, amihez úgy gondolom, nem elég a különböző fórumokon, blogokon való tájékozódás, nagyon sok összetevője van ennek a tervezésnek.

 

KATA-s maradjak, vagy sem?

Erre egyszerűen nem lehet válaszolni! Amikor ilyen kérdést olvasunk, számtalan kérdést teszünk fel a képernyőnek, ami ugye nem válaszol.

Elkezdünk kommunikálni a kérdezővel, visszakérdezünk, kapunk egy választ, erre van egy újabb kérdésünk, és így tovább. Egy idő után mindenki ideges lesz, kérdező és válaszoló is, mert a kérdező úgy érzi, nem kapja meg a választ, a válaszoló meg úgy, hogy vaktában kérdez, és ennek semmi értelme.

Vaktában válaszok a következők lehetnek:

  • Legyen átalányadós, egyáltalán nem biztos, hogy jó döntés, ha nem tudom a körülményeket.
  • Legyen sima, személyi jövedelemadó alá tartozó adózó, de biztos, hogy ez jó lesz a kérdezőnek?

 

És ilyenkor elindul a kérdés cunami részünkről…

  • Mennyi költsége van, amit elszámolhat a vállalkozásában?
  • Alapítson céget, vagy épp ne legyen cége?
  • Hol legyen katás, cégben vagy egyéni vállalkozóként, hogy érné meg? Többes katázás nem lehet 2021-től, ez a döntés határidős, 2020.december 31-ig el kell dönteni, ha nem, akkor a NAV az első KATA adóalanyiságot hagyja meg, tehát amiben legelőször katázott, a többit átalakítja, hogy ne legyen katás abban az adózó.
  • Kérdés lehet még, hogy ki tudja-e még használni a 3 millió forintig a katázás előnyeit, ha igen, hogyan, ha nem, akkor merre tovább?
  • A 12 millió Ft-os bevétel egy kifizetőtől (aki nem magánszemély) származik?
  • Kik az ügyfelei és bevételei milyen arányban származnak tőlük?
  • Egy kifizetőnél (aki nem magánszemély) eléri az évi 3 millió Ft-os bevételt?

 

FONTOS, amire mindenképp figyelni kell azoknál a vállalkozásoknál, akiknél a 3 millió forintos határt figyelni kell jövőre, hogy a 2020. decemberében kiállított számla összege még ebben az évben kiegyenlítésre kerüljön. A KATA adózók pénzforgalmi elszámolásúak, azaz akkor lesz bevétel, amikor megkapja a pénzt. Ha 2021-ben kapja meg, akkor a 3 millió forintos határ számításba beleszámít, és nem csak a katásnak gond ez, hanem a kifizetőnek is, mert nem a számla befogadás a lényeg, hanem az összeg kifizetése.

 

Összegzés

Ez csak egy pár válasz, kérdés, ami eszembe jutott, és beszélgetés közben jön a többi! Nem véletlenül mondjuk, hogy egy adótervezésnél ne spóroljon senki szakértő felkeresésén, egy alapos tervezés, sok fejfájástól mentheti meg. Nem mondom, hogy egy-egy tanácsadás után az ügyfél úgy áll fel az asztaltól, hogy minden világos, és nem kezd ezerrel még jobban kattogni az agykereke, de legalább tudja, hogy mire számíthat.

 

KATA-soknak, akiket érint a szigorítás 2021. január 31-ig 20% kedvezménnyel nyújtok 1 órás KATA tanácsadást.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam