Évvégén sok kérdés merül fel, amikor például az egyéni vállalkozónak jövedelem vagy adó igazolásra van szüksége. Elsősorban a jövedelem igazolás kérésnél van probléma, az adóigazolásnál nem, mert az adóhatóság az elmúlt 5 évet vizsgálja bevallás és befizetés tekintetében.

Jövedelemigazolás

Jövedelem igazolást csak lezárt adóévről, azaz benyújtott bevallás után tud kiadni a NAV. Jelenleg, 2020. decemberében csak a 2019-es adóévről van érvényes bevallása mindenkinek, akár SZJA, akár  KATA bevallásokról beszélünk.

(20KATA bevallást évközben is be lehet adni, sőt kell is annak az adózónak, aki az egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti. Ekkor a megszűnést követően 30 napon belül teljesíteni kell ezt a kötelezettséget.)

Aki az év utolsó napján is katás (akkor is, ha szünetelteti a tevékenységet), a bevallás elkészítésének határideje 2021. február 25. Előbb is be lehet nyújtani, akár január 1-én is, de amíg a NAV rendszere nem dolgozza fel a bevallást, addig biztosan nem ad ki az ügyfélszolgálat jövedelemigazolást a 2020-as évről.

Tapasztalat szerint a NAV igazgatóságoknál más és más a gyakorlat!

  • Van, hogy kiadják a jövedelemigazolást, ha látható, hogy beérkezett a KATA20 bevallás, főleg akkor, ha egész évben katásként tevékenykedett a kérvényező adózó.
  • Van, hogy nem adják ki, vagy azért, mert nem egész évben volt katás, és/vagy mert a rendszerben azt látják, hogy valószínűsíthető, hogy volt személyi jövedelemadó alá eső bevétele, és kérik az SZJA bevallást is. Az aktuális bevallás nyomtatvány általában január közepén szokott megjelenni, akkor már be lehet küldeni a bevallást, viszont itt is érvényes, hogy amíg nincs meg a feldolgozó program, azaz nincs elfogadva a bevallás, addig nincs igazolás. Ilyenkor maximum 30 napra felfüggesztik az eljárást. Általában hamarabb is elkészítik az igazolást, amikor a bevallás feldolgozásra került. Sajnos év ejején az elmúlt években elég döcőgős volt ez az eljárás, reménykedjünk, hogy ez is egyszer gördülékenyebb lesz.

FONTOS, hogy aki magánszemélyként ingatlant ad bérbe, arról SZJA bevallást kell készítenie! A bérbeadásról a NAV csak akkor tud, ha nem magánszemély a bérbevevő, mert akkor a kifizetőnek bevallást kell készítenie havonta, és fizeti az adó előleget a bérbeadó nevében.

 

Adóigazolás – évvégi tartozás

Adóigazolás kérésekor nincs különösebb probléma, itt arra kell figyelni, hogy ha úgynevezett “nullás” igazolás kell, ne legyen tartozása.

KATA-soknak különösen figyelni kell évvégén a nettó 100 ezer forintot meghaladó tartozásra, mert ez a tény az adóalanyiság megszűnését vonhatja maga után. Erről bővebben írtam az autokata tudásbázisában “100 ezer forintot meghaladó tartozás évvégén” címmel.

Számításba kell venni, hogy ha tartozása van, és nem tudja kifizetni, akkor addig nem érdemes 0-ás adóigazolást kérni, míg a részletfizetési kérelemre nem érkezett meg a határozat, mert csak elutasító végzéssel leszünk gazdagabbak. A részletfizetés menetéről is szó van a fent említett cikkben.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam