Előző cikkben szó volt az illeték kiszabásról, és arról, hogy az illeték fizetési nehézségnél is lehet kérni részletfizetést, itt szeretnék kitérni egy kicsit erre, mert itt figyelni kell egy-két dologra!

  1. Fontos a végzés kézhez vételének dátuma! Az ügyfélkapuval rendelkezők a végzést nagy valószínűséggel a tárhelyükre kapják meg a végzést, melyet ha megnyitnak, akkor az az időpont a kézhevétel dátuma. Ha postán, akkor amikor átveszik. Ha nem veszik át valami miatt, akkor kétszer próbálkoznak a tárhelyre elhelyezni, illetve a postás kétszer próbálja kézbesíteni, ha nem sikerül, akkor beáll a vélelmezett átvétel, és az lesz a meghatározó dátum.
  2. A KÉZHEZ VÉTELTŐL számított 15 nap van a fellebbezésre, amennyiben valami jogi helyzet miatt nem értenek egyet a kiszabással, illetve ez alatt az idő alatt kell beadni, ha olyan változás van, ami még nem volt amikor a földhivatalhoz beadták a papírokat (pl. ingatlan értékesítés megtörtént, és cserepótló eljárást kérnek).
  3. Mikor a fellebbezési határidő letelt, újabb 15 nap van, ez alatt az idő alatt válik jogerőssé a végzés, ezután kerül a megállapított illeték az adófolyószámlára.
  4. Amikor letelt a 15+15 nap, és adófolyószámlán van az összeg, akkor lehet kérni a részletfizetést, mert amíg nem látják a NAV-nál a tartozást, addig nem tudnak adni részletfizetésre engedélyt.

Következő cikkben a részletfizetésről lesz szó.