Szüneteltetés

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Lassan kezdjük megszokni, hogy nem csak az év elején, hanem évközben is fontos változások vannak, amik befolyáshatják vállalkozási tevékenységünket.

A sok változás közül, most egyet emelek ki, az egyéni vállalkozók tevékenységének szüneteltetését.

Mi változik 2021. július 1-től az egyéni vállalkozás szüneteltetésénél?

Jelen szabályozás szerint a vállalkozói tevékenységet minimum 1 hónapig, és maximum 2 évig lehet szüneteltetni.

Idén 2021. július 1-től vagyis a 2. félévtől a szabály úgy változik, hogy maximum 3 év lehet a szüneteltetés. Átmeneti szabályozást nem találtunk, ez azt jelenti, hogy akinek már folyamatban van a szüneteltetése, neki két év a szüneteltetés ideje. Ha nem csinálsz a szüneteltetés lejáratkor semmit, akkor a NAV automatikusan megszünteti  a vállalkozást, adószámot.

A szüneteltetést bármikor lehet kezdeni, viszont KATA adózók ezzel óvatosan bánjanak, mert mint tudjuk, ha egyetlen egy napot is aktív volt a vállalkozásod, akkor a kötelezettséget be kell fizetni akár arra az 1 napra is, és az egész havit, nem időarányosan. Az időpont most különösen fontos, mert ha nem csak pár hónapra tervezed a szünetelést, akkor érdemes “centizni”, hogy épp július 1-től legyen a szünetelés kezdete.

A szünetelés bejelentését a websegéden kell megtenni, és a bejelentést követő naptól lesz érvényes. Ez azt jelenti, hogy aki pont július 1-től kíván szüneteltetni, akkor június 30-án mindenképp le kell ülni a gép elé, és jelezni a NAV felé a tervünket. 😉

A szüneteltetés végét is a websegéden keresztül kell bejelenteni, itt is a tervezett kezdés előtti napon kell jelezni a NAV-nak, mert másnaptól lesz aktív a vállalkozásod.

HIPA

Helyi Iparűzési adó

Fontos tudni, hogy a szünetelés idejére befizetett iparűzési adót visszaigényelheted, önkormányzat felé adat-és változás bejelentőlapon jelenteni kell, ha vidéki önkormányzatnál van a székhelyed. A fővárosi székhelyű vállalkozásoknál jól működik a rendszer,és automatikusan beállítják a szünetelést is.  A befizetett IPA-t, az évvégi elszámoláskor (tárgy évet követő év január 15-ig) vissza lehet igényelni, vagy a következő évi kötelezettségre elszámolható. Szünetelés után, ha katás tételes IPA-s voltál, akkor figyelned kell, ha továbbra is ezt szeretnéd, újra be kell jelentkezni.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Adótanácsadó megkérdezése ajánlott, a már leírtak miatt!

Az egyéni vállalkozás, illetve a katás egyéni vállalkozás adózásának követése nagyon egyszerű! 😉 Vagy mégsem?

 

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!