Szüneteltetés ÚJ szabálya 2024-ben

...főállású egyéni vállalkozóknak

A cikk első elsősorban az egyéni vállalkozóknak szól, mert 2024. január 1-től fontos változás történt a szüneteltetés alkalmazásakor, ami ha nem figyelsz, sokba fog kerülni! 🙁
A szüneteltetés érinti a járulék fizetést, illetve a bevétel elszámolásának idejét is.

.

Főállású egyéni vállalkozók járuléka - szüneteltetés

KATA-s egyéni vállalkozó esetében megszoktuk, hogy az a szabály, ha egyetlen egy napot is aktív volt a vállalkozás, akkor a havi kötelezettséget arányosítás nélkül be kell fizetni a hónapot következő hó 12-ig.

Költség elszámolós illetve átalányadózó esetében 2023. december 31-ig a járulék arányosítható volt, azaz, ha hó közben kezdted a szünetelést, akkor csak annyi napra kellett fizetni járulékot, míg aktív volt a vállalkozás. 

2024. január 1-től VÁLTOZOTT ez a gyakorlat, és NEM LEHET ARÁNYOSÍTANI, ha egyetlen 1 napot aktív volt adott hónapban a vállalkozás, akkor EGÉSZ HÓNAPRA fizetni kell a minimum fizetendő járulékot főállású egyéni vállalkozóknak.

Előre kell látni, ha szüneteltetni akarsz, és LEGKÉSŐBB a tervezett szünetelés hónapja előtti hónap utolsó napjáig jelezni kell a mo.hu oldalon a szüneteltetést. Felhívom figyelemedet (az utóbbi idők tapasztalata alapján), hogy szüneteltetést kizárólag a TE ügyfélkapus felhasználóneveddel, jelszavaddal tudsz bejelenteni, a meghatalmazott könyvelő saját neve alatt ezt nem teheti meg!

Szüneteltetés - mikor bevétel a bevétel?

2024-ben ez is változott!

2023-ban az volt a szabály, hogy ha nem érkezett meg a bevétel a szünetelés kezdetéig, akkor amikor befolyt, abban az évben egyéb bevételként kellett elszámolni, nem a vállalkozáshoz számítva.

2024-től ez a szabály úgy változik, hogy ha a szünetelés kezdetéig nem érkezik be a kiszámlázott összeg, akkor a szünetelés első napját megelőző napon befolytnak kell venni, megfizetni a járulékokat, és ha kell az SZJA-t is, tehát ebben az esetben nem a pénzforgalmi (befolyt összeg) szemlélet áll fenn.

Átmeneti szabály is van, aki 2023-ban kezdte meg a szüneteltetést, neki még a régi szabály szerint kell elszámolnia a befolyt összeget, aki pedig 2024. január 1. után, nála már az idei szabályt kell figyelembevenni!

Úgy gondolom, hogy ezek a szabályok nem azt a téves elvet erősítik, hogy az egyéni vállalkozónak nem kell könyvelő, adótanácsadó, szakértő.

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉