A NAV-nál felgyűlt adótartozásra részletfizetést lehet kérni.

  1. Klasszikus részletfizetés – amikor az adózónak több, mint 12 hónapra van szüksége, hogy ki tudja fizetni tartozását. Ebben az esetben a nav.gov.hu oldaláról le lehet tölteni a részletfizetési kérelmet, és postára adni, vagy ügyfélszolgálaton is le lehet adni. A kérelemhez mellékelni kell a közüzemi számlákat, és a kérelemben számot kell adni az adózónak a vagyoni helyzetéről. Ez azért lehet rossz, mert ha a vizsgálat szerint nem jár a kedvezmény, akkor elutasítják. A részletfizetési kérelem időtartamára max. 36 hónapot szoktak írni az adózók, amit lehet, hogy elfogad az adóhatóság, de lehet, hogy csökkenti a hónapok számát a beadott adatok alapján. Ekkor azt is szokták vizsgálni, hogy a kérelmezőnek van-e munkaviszonya, tudja-e majd előreláthatólag fizetni a tartozását.
  2. Halasztás illetve mérséklés is kérhető, de azt nagyon meg kell indokolni!
  3. Automatikus részletfizetés (ezt szoktam ajánlani) – ezt a lehetőséget az az adózó választhatja, akinek a tartozás 500.000 forint alatt van, és vállalja, hogy 12 hónap alatt megfizeti. Ezt csak kérni kell, nem vizsgál az adóhatóság semmit, csak kiadja a végzést, melyben meghatározza milyen határidővel, mennyit és melyik számlaszámra kell fizetni! Ezt szoktam akkor is ajánlani, ha a tartozás több, mint 500 ezer, azzal, hogy valahogy oldják meg, hogy a többletet be tudják fizetni, és utána adják be a részletfizetési kérelmet.

Magánszemély kérheti papír alapon, a nav honlapjáról letöltve a megfelelő kérelmeket, vagy ügyfélkapus azonosítással az ANYK rendszerén a FAM01 nyomtatványon.

Egyéni vállalkozó csak elektronikusan kérheti a részletfizetést a FAM01 nyomtatványon.

Felhívom mindenki figyelmét, hogy ha azért van tartozás az adó folyószámlán, mert valamit elfelejtett bejelenteni a NAV felé, (pl. hogy külföldön kezdett dolgozni, és nem jelentette le, hogy már nem kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie, vagy KATA-s szünetelés után nem jelentette, hogy már nem szüneteltet), akkor a bejelentés pótlásával az adófolyószámláról törlésre kerül az esetlegesen előírt kötelezettség.