Tényleg lehet?

Ügyfélkapu felhasználónév és jelszó

Örök vita téma, használhatja-e a könyvelő, adótanácsadó az ügyfele ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát?

Megosztó kérdés, több okból kifolyólag.

Amíg NAV-os voltam, kardoskodtam, hogy márpedig az adózó NE ADJA KI a felhasználónevét, jelszavát!

Ezt most is vallom, de sajnos szembesültem azzal, hogy van ahol, akármennyire akarom, nem tudom megkerülni, hogy ne az adózó adataival dolgozzak, erre viszont folyamatosan dolgozom ki a lehetőségeket, minél helyesebben járhassak el.

Miért nem ajánlott kiadni a felhasználónevedet, jelszavadat?

A válasz nagyon egyszerű, csak gondoljuk végig!

Az ügyfélkapudat csak és kizárólag TE nyithatod meg a hivatalban, meghatalmazással sem lehet elintézni.

Erre az a magyarázat, hogy a hivatalban igazolod a személyazonosságodat, és ezután bármit csinálsz az elektronikus felületen, a rendszer úgy veszi, hogy azt te nyilatkozod, te intézed, te vállalsz érte felelősséget, DE ha kiadod a könyvelődnek, vagy bárkinek ezeket az adatokat, mi a biztosíték arra, hogy tényleg te intézed a dolgokat, te vállalod a felelősséget.

A bevallásokat is ha a könyvelőd, vagy akinek odaadtad a hozzáférést a TE nevedben, jelszavaddal adja be, akkor azért TE vagy a felelős, nem a könyvelő, senki nem fogja elfogadni, hogy “de a könyvelőm adta be”. Nem, nem a könyvelőd, hanem TE adtad be! Ha a könyvelőd adta be, akkor azt a saját neve alatt kell, hogy beadja, a te nevedben!

….és ez nem a bizalom kérdése, ez a FELELŐSSÉG kérdése!

Amelyik könyvelő a TE adataiddal akar dolgozni, nem vállalja a felelősséget a munkájáért. 🙁 Említettem, hogy vannak esetek, amikor sajnos használnunk kell a hozzáférésedet, de ekkor is megoldható, hogy ne tudjuk meg a jelszavadat, vagy ha megtudjuk, akkor amikor végeztünk, megkérünk, változtasd meg a jelszavadat!

Mit kell tenni, hogy ne a te hozzáférésedet használjuk?

Meghatalmazással dolgozzunk!

NAV-hoz, Önkormányzathoz, valamint MÁK-hoz adjál meghatalmazást a megbízott felé, és az sem baj, ha van egy szerződésetek a megbízásról.

Legegyszerűbben a NAV-hoz tudsz meghatalmazást adni. 😉

Én úgy szoktam, hogy megbeszélem az ügyféllel, elindítom a meghatalmazást, ekkor az ügyfél kap egy értesítést a tárhelyén, hogy fogadja el, tényleg azt akarja, hogy én intézzem a NAV-os ügyleteit. Én úgy szoktam kérni a meghatalmazást, hogy bejelölöm a telefonos megbízást is, mert előfordulhat, hogy egyeztetni kellene az ügyintézővel, és ezt csak meghatalmazással tehetem meg, a nevemhez kötött TEL kóddal.

Amikor az ügyfél jóváhagyja  a meghatalmazásomat, a NAV rendszerébe bekerülök, mint meghatalmazott, a bevallásokat a saját ügyfélkapus regisztrációmmal adom be az ügyfél nevében, a saját belépési kódommal tudom megnézni adott adózóhoz kapcsolódó adatokat, pl.: adófolyószámla, törzsadatok.

Önkormányzat, Magyar Államkincstár esetében is…

Meghatalmazással dolgozzunk!

Önkormányzathoz már nem ennyire egyszerű a meghatalmazás adása, ott az ügyfél, adózó kell hozzá, minden adatot meg kell adnod a meghatalmazottról. Az önkormányzat nem értesít, hogy elfogadta a meghatalmazást, egyszercsak hozzáférek a saját belépési kódommal az ügyfél adataihoz.

 

A Magyar Államkincstárhoz is tudsz meghatalmazást adni, pl. amikor táppénzt, CSED-et, GYED-et kell ügyintézni, ezt még nem ismerem, nekem még nem volt ilyen megbízásom.

Lehetőségek…

Meghatalmazás nélkül

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem akarsz meghatalmazást adni a segítődnek, akkor van egy olyan lehetőség, ezt is szoktam alkalmazni, hogy a számítógépeinket összekötjük, én csinálom amit kell, és amikor az ügyfélkapus kódokhoz érek, akkor az ügyfél egyszerűen az összekötött képernyőn beírja az adatokat.

Másik lehetőség, hogy én “csak” mondom, hogy mit csinálj, mert megosztod a képernyődet velem online, és itt szintén te írod be a titkos azonosítóidat.

…és amit már az elején is említettem… megadsz mindent a segítődnek, de amikor végzett, akkor változtasd meg a jelszavadat!

Félreértés ne essék!

A könyvelők, tanácsadók nem érnek rá  kutakodni az adataid között, persze lehet vannak kíváncsiak, és ez nem jó, viszont szerintem sokkal nagyobb probléma a felelősség kérdése, hogy igenis vállaljuk be a felelősséget!

 

 

Segítségre van szükséged?

Fordulj adótanácsadóhoz! Fordulj hozzám!

Adótanácsadóként követem a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását.

Tudok tanácsokat adni, legyen szó akár magánszemélyekről vagy éppen egyéni vállalkozásokról.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!