Amikor adatlapokat kell benyújtanunk a NAV felé, akkor sokszor az ügyintézők csak a számát mondják, és az ügyfél csak néz, hogy rendben, de most mit csináljak?

Ez a téma azért jutott most eszembe, mert visszanéztem régebbi, tavalyi cikkeimet, és ott írtam én is az adatlapok elnevezéséről, de ami tavaly még jó volt, idén már nem biztos, hogy jó lesz. Ez azért van, mert az első 2 számjegy az évszámot jelenti, és az utána következő betűk, számok jelentik a nyomtatvány számát.

Most felsorolok néhány gyakran használt nyomtatványt, melyet magánszemélyek, és egyéni vállalkozók töltenek ki.

2117  Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez

Ennek a nyomtatványnak a tavalyi megemlítésénél jöttem rá, hogy erről írni kellene, frissíteni az ismereteket. Tavaly ez a nyomtatvány a 2017-es néven volt megtalálható. Ezen a nyomtatványon lehet kérrni az adófolyószámlán lévő túlfizetést kiutaltatni, vagy egyik adónemre a másikra átvezettetni összegeket.

21T101 illetve 21T101E Bejelentő és változásbejelentő adatlapok

21T101 nyomtatványon lehet magánszemélyeknek adószámot kérni, illetve a változás bejelentés is ezen történik. Fontos, hogy ez NEM az egyéni vállalkozóknak szóló nyomtatvány. Ezen kérik az adószámot az őstermelők, illetve azok a magánszemélyek, akiknek adószám kell a nem rendszeres gazdasági tevékenységükhöz, illetve ha kell az ingatlan bérbeadáshoz. Ez az adószám az úgynevezett adószámos magánszemélyes adószám.

21T101E nyomtatvány az egyéni vállalkozók változás bejelentésére való, a végén lévő “E” jelzi ezt. Ezt csak akkor kell használni, ha az alap bejelentéshez képest, amit a websegéd felületén tettünk, változás(ok) van(nak).

A változás bejelentést nem csak az ANYK keretprogramon keresztül lehet benyújtani, hanem az ONYA felületen is.

2158 Járulék bevallás főállású ÉS mellékállású egyéni vállalkozóknak

Ezt sok mellékállású egyéni vállalkozó nem küldi be, felhívom mindenki figyelmét, hogy ezt a nyomtatványt nullásan is be kell adni, tehát ha nem főállású vállalkozó, akkor is. Ezen kell jelezni ha GYED, GYES miatt mentesül a fizetési kötelezettség alól, mint főállású egyéni vállalkozó!

KATA-S VÁLLALKOZÓK-nak ezt NEM KELL BEADNI, nekik a 21T101E nyomtatvány a kitöltendő változás bejelentésre!

21KATA bevallás

Ezt a nyomtatványt alap esetben évvégén kell majd kitölteni, illetve 2022. február 25-ig, de ha a KATA adóalanyiság megszűnik, akkor a megszűnést követő 30 napon belül be kell adni a NAV felé. A nyomtatvány beadható ANYK-n illetve ONYA felületen.

Vannak nyomtatványok, amik nincsenek évszámhoz kötve, ilyenek az IGAZOL illetve FAM01. Előbbi a jövedelem – és adóigazolás nyomtatványa, az utóbbi pedig az elektronikusan benyújtható részletfizetési kérelem, ezeket egyelőre az ÁNYK keretprogram segítségével lehet beküldeni.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!