Sokan évvégén veszik igénybe a családi adó- és járulékkedvezményt, vagy épp a személyi adókedvezményt, a visszajáró összeg a bevallás 80. sorában található.

A bevallás tervezet ellenőrzése nagyon fontos ebben az esetben különösen, ha pl.

  • munkahely váltás volt, vagy
  • nem jól nyilatkozott az igénybevételnél, vagy
  • maradt ki egy-két hónap, amikor nem volt jövedelem, akkor is járnak ezek a kedvezmények.

Tanácsadáskor azt szoktam javasolni, hogy elsősorban az adókedvezményt vegye igénybe évközben, akinek szüksége van erre, a járulékkedvezmény legyen “ajándék” elszámoláskor. Természetesen akinek nagyon alacsony a jövedelme, és nagyon hiányozna neki a teljes kedvezmény igénybevétele, akkor nincs min gondolkozni.

Idén, azaz a 2020-as évtől a négy gyerekes édesanyák adókedvezménye okoz nagy odafigyelést a bevallás elkészítésekor, mert előfordulhat, hogy a járulékkedvezményt még évvégén igénybe tudja venni, ha a párja nem tudta kimeríteni a lehetőséget. Ilyenkor a szakember elkezd sakkozni a SZÁMOKKAL, és nem a gyerek számokkal, hanem a forintokkal, mert nem a gyerekeket kell osztani, hanem a forintokat kell el-, beosztani.

A visszajáró összeget a NAV a beküldéstől számított 30 nap múlva utalja ki, amennyiben nincs bevallás, illetve adó tartozása,  mert ha van, akkor előbb azt kell pótolni, illetve az utalandó összegből levonják a tartozást, és csak a maradékot küldik meg, erről értesítik az adózót. Az utalás 30 nap múlva a bankszámlán van, ha arra kérik, de ha posta kiutalást jelöltek meg a bevallásban, akkor a NAV 30 nap múlva indítja az visszafizetést, és a postás kb. 3-4 nap múlva csenget a kapunál.

Készítettem egy online kurzust, képernyő videóval, pdf leírással, melyben megmutatom, hogyan tudja leellenőrizni, kiegészíteni az eszja portálon a bevallás tervezetét, illetve van egy videó, melyben a 2053 nyomtatványon mutatom meg az alapokat. A kurzushoz tartozik egy facebook csoport, ahol kérdést tehet fel, ha valahol elakad a kitöltéskor!

Bevallás elkészítését vállalom, amennyiben úgy dönt, hogy szakemberre bízza a bevallását, ebben az esetben kérem olvassa el a megrendelés folyamatát ezen az oldalon.