Családi pótlék, kedvezmények

Végzős diákok családi pótlék, kedvezmények

Tanévvégén a végzős diákok szüleinek mindig fejtörést okoz, hogy meddig jár a családi pótlék, adókedvezmények. Ebben a cikkben példákon keresztül mutatom be a gyakran előforduló eseteket.

Alapeset, hogy június végéig jár a családi pótlék a gyermek után, és a családi adókedvezménynél eltartott kedvezményezettként figyelembevehető, mert a családi pótlék és a kedvezmény kéz a kézben járnak.

FONTOS

Fontos azonban, hogy ha családi pótlékra jogosult a szülő de nem kéri beszámítani a továbbtanuló gyereket, a családiadóalap kedvezményt akkor is kérheti. Például 2 gyerekes családnál a kisebb gyerek után 12.200.- forint családi pótlékot kap, a szülő a 133.330.-/hó/gyerek adókedvezményre jogosult.

 Egy gyermek, nincs még 20 éves

Családi pótlék, kedvezmények

Ebben az esetben júniusig jár a családi pótlék + családi kedvezmény, ha nem tanul tovább egyetemen, szakképzésen, akkor nincs további ellátás folyósítás. Ha

  • szakképzésre megy (régi OKJ), akkor addig a tanévvégéig jár a családi pótlék, amíg nem tölti be a 20. életévét, és  a családi kedvezmény is eddig jár;
  • egyetemre megy, akkor további ellátás nem jár.

Több fiatalabb testvér is van

Családi pótlék, kedvezmények

Ha több fiatalabb testvér van, akivel egy háztartásban él, akkor vizsgálni kell ebben az esetben is, hogy elmúlt-e 20 éves, egyetemre vagy szakképzésre megy, vagy dolgozni fog.

  1. Nem múlt el még 20 éves és szakképzésen tanul tovább, akkor igazolni kell a nappali tagozatos tanulói jogviszonyát és minden marad a régiben, tehát nincs változás.
  2. Nem múlt el még 20 éves egyetemen tanul tovább, akkor már csak a gyerekszámba számolják bele, de sem családi pótlék, sem kedvezmény nem jár utána.

Például: van 1 általános iskolás, 1 középiskolás, és egy egyetemen továbbtanuló gyermek. Családi pótlékot 2 gyerek után fog kapni a szülő júliustól, azaz 2×16.000.- forintot, családi adóalapkedvezmény 1 hónapra 220.000.-/gyermek, azaz 2×220.000 forint.

3. Elmúlt 20 éves, akkor már a szakképzésnél is csak beleszámít a gyerekszámba a felnőtt gyermek, ugyanúgy, mint az egyetemistánál írtam.

A továbbtanuló gyermeknek igazolást kell hozni a képző intézménytől a nappali tagozatos tanulói jogviszonyáról, és ekkor megszakítás nélkül egész évre jár a családi pótlék és az adókedvezmény magasabb összege.

Hány gyereknél érdekes a beszámíthatóság?

Családi pótlék, kedvezmények

  1. Két gyerekeseknél amikor a nagy gyerek már csak beszámít, akkor egy gyerek után kapja a szülő 13.300.- forint családi pótlékot, és a családi adóalapkedvezmény 133.330.- forint.
  2. Három gyerekeseknél, ha egy vagy két gyermek már csak beleszámít a gyerek számba, akkor a kedvezményezett eltartott(ak) után 16.000.- forint/fő/hó családi pótlék, és 220.000.-forint/gyerek/hó családi adóalap kedvezmény jár.
  3. Négy vagy több gyerekeseknél azt kell nézni, hogy hány gyermek kedvezményezett eltartott, őket mindenképp be kell írni a családi adóalap kedvezménynél.
  4. Például: Négy gyerekeskenél ha egy gyermek egyetemre megy, és csak beleszámít a gyerek számba, akkor nem érdekes hogy igazolják-e a nappali tagozatos tanulói jogviszonyt, mert így is, úgy is 16.000.-/gyerek/hó a családi pótlék, és az adóalap kedvezmény is 220.000.-/fő/hó.

 

Akik évelején kérték a gyerekek után a kedvezmény figyelembevételét munkáltatójuknál, ne felejtsék el leadni az újabb nyilatkozatot, ha már a 2. félévben nem jár kedvezmény, mert évvégén nagyon kellemetlen amikor kiderül, hogy vissza kell fizetni a jogosulatlanul felvett kedvezményt.

Ahol gond lehet…

Családi járulék kedvezmény

Családi járulék kedvezmény igénybevételével szokott nagy gond lenni, a nyomtatvány elég félreérthetően fogalmaz! A nyilatkozat I.4. pontja:

  1. Nyilatkozom, hogy nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését.⎕

Ezt a pontot ki kellene pipálni ahhoz, hogy NE legyen figyelembevéve ez a kedvezmény, akkor se, ha jogoult lennél rá. Ez akkor probléma, ha a keretösszeget átlépik évközben, jogosulatlan igénybevétel van, és ezt vissza kell fizetni bevalláskor. Azt szoktam tanácsolni, hogy ha lehet, akkor évvégén vegyétek ezt igénybe, bevallásnál, sokkal jobb kapni évvégén, mint visszafizetni.

Ettől az adókedvezményt még megkapjátok, az adó és járulékkedvezmény külön mozog, a járulékkedvezmény csak akkor jár, ha az adót már teljesen kihasználta a szülő.

Törvényi változások, adó optimalizálás…

Adótanácsadó, okleveles adószakértő...

Adótanácsadó segítsége is ajánlott legyen szó akár vállalkozásról, akár magánszemélyről.

Az adótanácsadó követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni. Lehet szó akár adóoptimalizálásról, SZJA, családi pótlék és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!